Volledig scherm
De reünie-commissie van 't Kros, v.l.n.r. Marcel, Carola, Roland, Jos, Leopold de Beer en René Reijnders. Foto Peter van trijen © pix4profs/petervantrijen

't Kros draaide niet alleen om bier en meiden in Roosendaal

ReünieROOSENDAAL - ,,De slanke mensen van toen hebben nu misschien maatje 48, de haren zijn grijzer en sommigen dragen hoorapparaten", lacht René Reijnders. ,,Maar de sfeer zal vast hetzelfde zijn." Hij is mede-organisator van de reünie van 't Kros die zaterdag wordt gehouden.

Volledig scherm
Archieffoto voor reünie van Roosendaalse jongerensociëteit 't Kros © 't Kros

Vele honderden jongeren bezochten vorige eeuw jongerensociëteit 't Kros (Kultureel Roosendaals Ontspannings Sentrum). Zij kunnen elkaar zaterdag tussen 14.30 en 19.00 uur weer ontmoeten in De Moriaan.

,,De belangstelling voor deze reünie liep na een eerste oproep via kranten en sociale media meteen storm. We hebben al ruim 250 aanmeldingen en veel spijtbetuigingen van mensen die niet kunnen. Het blijkt dat door 't Kros veel blijvende vriendschapsgroepjes zijn ontstaan. Mijn eigen huwelijk met Hedwig is daar ook ontstaan."

Mede-organisator en mede-oprichter Leopold de Beer legt uit dat het ontstaan van 't Kros paste bij de maatschappelijke ontwikkelingen in de jaren zestig.

,,De middelbare schooljeugd wilde afwijken van het rolmodel van ouders, een eigen identiteit ontwikkelen en rebelleren tegen de gezapige cultuur van volwassenen. Medeleerlingen van het Norbertus en ik wilden een eigen ruimte met eigen muziek om activiteiten te organiseren zonder bemoeienis van school. Bovendien zochten we een mogelijkheid om meisjes te ontmoeten, want de middelbare scholen waren nog gesplitst in jongens- en meisjesscholen. Je had weliswaar 't Koetshuis maar daar gold een leeftijdsgrens van 18 jaar en er was een ballotagecommissie."

Eigen sociëteit 

Volledig scherm
Archieffoto bij de opening van Roosendaalse jongerensociëteit 't Kros © 't Kros

De jongens kregen bij het oprichten van een eigen sociëteit geen medewerking van school maar wel van politie en gemeente. Daardoor kon op 29 december 1967 in het patronaat van de Sint Antoniusparochie in de Hofstraat 't Kros worden geopend. Reijnders: ,,Omdat ouders ten onrechte dachten dat 't Kros door school werd georganiseerd, mochten jongens en meisjes daar wel heen." De Beer vult aan dat het een sociëteit werd voor en door jongeren met vele vrijwilligers: ,,Het was ook echt niet alleen maar bier drinken en meiden versieren, hoor. We zochten ook naar culturele activiteiten."

Mede door de slechte staat van het gebouw in de Hofstraat, belandde 't Kros in 1978 in de schuur van de verbouwde boerderij van wethouder De Jong aan de Flintdijk 66a.

,,We hadden daar als culinaire traditie De Tosti", herinneren de reünie-organisatoren zich grinnikend. ,,Een van de eerste reacties van de reünisten was 'Er zijn toch wel Krosti's?'. Want zo noemden wij de doorgaans aangebrande tosti's die in een oud vies apparaat met goedkope kaas werden bereid en geserveerd met minstens twee door elkaar geroerde sauzen. Als hommage aan deze Krosti staat het Krosti-reünielogo op posters, buttons, vlaggetjes en bierviltjes."

Toen half de jaren tachtig de belangstelling voor de sociëteit terugliep omdat het nieuwe en alternatieve eraf was en de Damstraat steeds meer het populaire uitgaansgebied werd, is 't Kros in 1986 opgeheven. De kleurrijke geschiedenis van 't Kros heeft Reijnders in samenwerking met Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale in een lezenswaardige brochure samengevat.

Volledig scherm
Archieffoto voor reünie van Roosendaalse jongerensociëteit 't Kros © 't Kros