Volledig scherm
Onder toeziend oog van de uitvoerder zetten wethouder Hans Verbraak (L) en afgevaardigden van Lidl symbolisch de eerste paal vast in de grond in Roosendaal. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Succes in Europa bepaalt tempo bij Lidl Borchwerf

ROOSENDAAL - In april volgend jaar zullen de eerste goederen het Lidl distributiecentrum op Borchwerf II in Roosendaal verlaten. Deze gaan dan naar een adres in Nederland, België, Duitsland of noord-Frankrijk. 

,,Alleen daar zijn we met een webshop actief, we gaan onze e-commerce uitbreiden naar meer landen in Europa'', zei woordvoerder Christine Braun van Lidl Nederland donderdag bij het slaan van de ongeveer 800ste paal van het nieuwe distributiecentrum dat 6 hectare groot wordt. 

Internet

Vanaf Roosendaal worden niet de winkels bevoorraad, alleen de bestellingen op internet worden hier verwerkt. Een nog te selecteren bezorgbedrijf zorgt er voor dat de pakketten thuis worden bezorgd. Op den duur komen er 1.200 mensen in het distributiecentrum te werken. ,,Misschien zelfs meer, het is allemaal afhankelijk van de groei van de e-commerce in Europa, we hebben in 28 Europese landen supermarkten'', aldus Braun. 

De keuze viel op Roosendaal vanwege de ligging, met name de nabijheid van de haven van Rotterdam, waar het gros van de goederen aankomt, naast die van Antwerpen. Vanaf de haven worden deze over de weg vervoerd, of per schip naar de haven van Moerdijk, waarna ze naar Roosendaal worden gebracht. In Roosendaal worden de goederen opgeslagen, de orders verwerkt en gaan de pakketten naar buiten. 

Baan

Het personeel wordt gezocht in West-Brabant en de Roosendaalse wethouder Hans Verbraak benutte zijn toespraak om te wijzen op de rol van het lokale onderwijs, dat zich steeds meer richt op logistiek. Hij ziet met de Lidl een kans om veel Roosendalers aan een baan te helpen. Met directeur Vastgoed en Bouw Harm van Oorschot van Lidl had Verbraak nog een kort gesprek over de overige aanwezigheid van Lidl in Roosendaal. 

Deze is beperkt tot de supermarkt aan de de President Kennedylaan. ,,Die is heel succesvol, maar willen we graag vergroten want hij is naar onze zin te klein. Het liefst willen we een volwaardige nieuwe supermarkt in deze stad. Zeker vanwege onze prominente aanwezigheid hier op Borchwerf II'', zegt Van Oorschot. 

Planning

De bouw van het distributiecentrum verloopt volgens de planning. Lidl heeft hiervoor Delin Capital Asset Management in de arm genomen, die bouwt het geheel. Anders dan bij Primark, pakt Lidl de bedrijfsvoering zelf op. Het personeel komt daar ook rechtstreeks in dienst. 

Primark heeft alles uitbesteed aan logistiek bedrijf DSV. Lidl zal in eerste instantie zelf het personeel werven. Braun: ,,Eerst in de regio, we nemen hierover zeker contact op met de gemeente Roosendaal.''

Volledig scherm
Artist impression distributiecentrum Lidl Roosendaal op Borchwerf II © Delin