Volledig scherm
schoorsteen op de plek waar alles wordt gesloopt voor de wijk stadsoevers in roosendaal foto peter van trijen / pix4profs

Studie naar waarde schoorsteen in Roosendaal

ROOSENDAAL - De stomp van een vervallen schoorsteen staat eenzaam op een sloopterrein. Het ziet er vreemd uit, in het gebied waar in Roosendaal ruimte wordt gemaakt voor het bouwplan Stadsoevers.

De schoorsteen heeft de sloop vooralsnog overleefd, want wethouder Toine Theunis wil eerst onderzoeken of het bouwsel historische waarde heeft. Mocht dat zo zijn, dan wil Theunis kijken of de schouw kan worden ingepast in het nieuwbouwplan.

"Slopen kan altijd nog. Uit voorzichtigheid hebben wij hiervoor gekozen", zegt de wethouder, hiertoe aangezet door Roosendaler Jan Jongmans.

Hij wordt de redder van de Philips-schoorsteen genoemd. Die wordt niet gesloopt, maar verplaatst en dus behouden voor Roosendaal. Jongmans is een hoeder van industrieel erfgoed en benut elke gelegenheid om te wijzen op wat in het Roosendaals verleden allemaal gesloopt is.

"Deze schoorsteen hoorde bij de schoolmeubelenfabriek van de Gebroeders Min. Later zat hier de Formido en Brouwers betonvlechterij", weet de amateurhistoricus.

Ondanks zijn goede bedoelingen, acht wethouder Theunis de kans overigens klein dat de schouw uiteindelijk blijft staan.