Stemmen in Rucphen: ‘Ik stem strategisch tegen extreem-rechts’

Verkiezingen EURUCPHEN - Op het gemeentehuis in Rucphen is het om 11.00 nog niet erg druk. ,,Maar het loopt gestaag", zeggen de dames van het stembureau. ,,Meestal is het in de ochtend wat drukker, dan is het even stil, en in de lunch komt er af en toe eentje binnenlopen. Rijen zie je hier niet.” 

Volledig scherm
Arie Anker uit Sint Willebrord stemt in het gemeentehuis van Rucphen. © pix4profs/petervantrijen

Als het honderdste stembiljet is ingeleverd, staat Arie Anker uit St. Willebrord in zijn portemonnee te turen. Hij geeft eerst per abuis zijn kentekenbewijs, daarna zijn identiteitskaart. 

In een gemeente waar de PVV traditioneel veel stemmen krijgt, is Anker een uitzondering. Hij wil niet vertellen op welke partij hij gestemd heeft, ,,maar wel kan ik vertellen dat ik strategisch tegen extreem-rechts heb gestemd. Het ongenuanceerde geschreeuw en de quasi-filosofische oneliners die geroepen worden, stuit me enorm tegen de borst. Het is verbale diarree.” 

Stemmen doet hij altijd. ,,Ik vind het in het algemeen erg belangrijk om mijn stem te laten horen.”

Quote

Het ongenuan­ceer­de geschreeuw stuit me enorm tegen de borst

Arie Anker
  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”