Volledig scherm
© CarlosAndreSantos/Thinkstock

Stekker uit Roosendaals kunstcollectief BKC, club gaat op in Arsis uit Bergen op Zoom

ROOSENDAAL - Het Beeldend Kunstenaars Collectief (BKC) uit Roosendaal is niet meer. De club heeft te weinig leden en bestuursleden, zegt secretaris Lia Reijnders van de club. BKC heeft daarom besloten zich eind januari op te heffen. De overgebleven kunstenaars gaan op in kunstenaarscollectief Arsis uit Bergen op Zoom.

Het BKC werd in 1996 opgericht, omdat Roosendaalse kunstenaars aangaven behoefte te hebben aan meer onderling contact. Datzelfde jaar werd de eerste open atelierroute uitgezet, waarbij twee weekenden lang zestien ateliers de deuren openden. Dat beviel zo goed dat besloten werd de krachten te bundelen en het BKC te vormen. 

Krap

Quote

Onze kunste­naars blijven exposeren, maar dan onder de vlag van Arsis

Lia Reijnders, BKC

Twintig jaar later telt de club nog 22 leden, waarvan er zo'n twaalf ook echt nog actief zijn, zegt Reijnders. ,,En dat is te weinig voor het organiseren van activiteiten.'' Ook bestuurlijk zit de vereniging krap. Reijnders: ,,We hebben drie bestuursleden, dat horen er vijf te zijn. Ook dat maakt het niet makkelijker.''

Een verklaring voor die daling is volgens Reijnders dat het BKC zich puur en alleen op beeldend kunstenaars richt. ,,Arsis is breder georiënteerd, daar zijn ook schilders en dichters bij aangesloten. We hebben er nog wel over nagedacht om het BKC ook zo uit te breiden, maar dat is niet doorgegaan.''

Expositie

Overigens betekent het opheffen van BKC niet dat er niet meer geëxposeerd zal worden in Roosendaal. ,,Dat blijven we doen, maar dan onder de vlag van Arsis.'' Ter afsluiting van ruim 20 jaar BKC exposeren elf aangesloten kunstenaars vanaf 3 maart tot en met 31 maart in Sfeerhaven hun werk uit de 'BKC-tijd'. Die tentoonstelling is op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur te bezoeken.

  1. Nieuw college Halderberge wil samen vooruit, met de nadruk op samen

    Nieuw college Halderber­ge wil samen vooruit, met de nadruk op samen

    OUD GASTEL - Hoewel de drie beoogde wethouders voor Halderberge dinsdag het concept raadsprogramma presenteerden, ligt alles nog open. Het trio Thomas Melisse (VVD), Jan Mollen (Lokaal Halderberge) en Hans Wierikx (WOS) streeft namelijk niet alleen naar raadsbrede steun voor haar plannen, iedere ingezetene mag ook zijn of haar zegje doen. Dat kan op een openbare raadsbijeenkomst op 8 mei, waar inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen kunnen reageren op het raadsprogramma.

poll

De nostalgische kermis in Roosendaal mag een jaarlijkse traditie worden

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
2303 stemmen