Passage in de binnenstad van Roosendaal.
Volledig scherm
Passage in de binnenstad van Roosendaal. © peter van trijen/pix4profs

Steeds minder lege winkels in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het ombouwen van winkelpanden tot woning, kantoor of horeca is in Roosendaal een succes. Met dit beleid én het project Compacte binnenstad is in één jaar tijd de oppervlakte winkelruimte in het gebied teruggebracht met 10.000 tot 15.000 vierkante meter, wat 8 procent is van het geheel. Dat meldt vastgoedorganisatie Dynamis in het rapport Winkelmarkten 2017. 

Gevolg van de afname van het aantal winkels is dat de leegstand in Roosendaal met 3 procent is gedaald. In de omliggende steden Breda en Bergen op Zoom is de leegstand het hoogst van Brabant. Dynamis is enthousiast over het Roosendaalse beleid, net als dat van de gemeente Waalwijk dat voor dezelfde aanpak heeft gekozen. 'Zij kunnen als voorbeeld worden gezien voor veel andere gemeenten binnen Nederland', schrijft Dynamis. 

Volgens de laatste cijfers kampen 111 gemeenten met leegstand in winkelvastgoed. Bij 40 van hen is deze afgelopen jaar verder toegenomen. Kleine gemeenten en grote steden als Amsterdam en Utrecht doen het daarentegen goed. 

Roosendaal voerde vorig jaar het beleid door van de compacte binnenstad. Ondernemers in de zijstraten worden gestimuleerd om naar het winkelgebied te verhuizen. Dynalis is enthousiast over dit beleid. 'Hierdoor ontstaat duidelijkheid over de toekomstige winkelstructuur', staat in het rapport. 

Meting

Wethouder Cees Lok is blij met de conclusie van Dynamis, al is hij niet bekend met de cijfers. ,,Wij herkennen de richting die is aangegeven, de leegstand is minder.'' Volgens de wethouder zijn er ongeveer vijf winkels van buiten de kern naar het winkelcentrum verhuisd. ,,En we hebben veel tijdelijke winkels verwelkomd aan de Dr. Brabersstraat en in de Passage.'' Lok verwacht meer duidelijkheid te hebben over de hoeveelheid leegstaande winkels als dit najaar de Binnenstadsmonitor wordt uitgevoerd. Vorig jaar is een eerste meting gedaan. ,,Ik ben benieuwd naar de geboekte voortgang.'' Toch zijn er nog plekken die zorgen baren, zoals Tussen de Markten en winkelcentrum De Biggelaar. ,,Van die laatste heb ik weleens begrepen dat er plannen zijn, misschien appartementen. Bij Tussen de Markten is het jammer dat het zo leeg blijft, terwijl we begrepen dat de ondernemers er in de rij stonden om te mogen openen.''