Stampersgat: van ‘meer bierkranen dan inwoners’ tot ‘zo goed als drooggelegd’
STAMPERSGAT - Op een pentekening uit 1733, het dorp Stampersgat voorstellende, staan een handjevol boerderijen. Eén daarvan is Huyze van Bergen, een logement waar mensen samen kwamen om wat te eten en te drinken.
Delen per e-mail
Ter illustratie dat horeca in het nietige dijkdorp altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Huyze van Bergen werd later herberg Bus. Bovendijks kwam het Veerhuis, waar begin vorige eeuw het Schippershuis voor in de plaats kwam. Aangetrokken door de bedrijvigheid van twee meekrapstoven was Stampersgat toen al gegroeid met huizen langs de drie dijken.
De Blauwe Knoop
Aan overmatig drankgebruik had directeur Jan Frederik Vlekke van de suikerfabriek een broertje dood. Hij vond niet dat zijn personeel dronken aan de machines kon staan en richtte de landelijke vereniging Sobriëtas op. Getuige de opkomst van steeds meer dranklokaaltjes voelde niet iedere dorpsbewoner zich aangetrokken tot dit genootschap van de Blauwe Knoop.
Corry en de Rekels
De aanwezigheid van horeca kwam de wachtende schippers van de vele bietenschepen goed van pas. Ze dronken hun borreltje bij het ‘Oude Schippershuis’ van Meyers. Diens dochter Mientje trouwde met Janus Geerts, die bouwde het uit tot hotel en weer later tot de uitgaanstempel bij uitstek: Zaal Geerts. In de hoogtijdagen van Geerts stroomde het dorp vol met wel duizend jongeren op een weekend. Corry en de Rekels braken er door.
Wachten moesten ook de tramreizigers weleens in het dorp. Dat deden ze onder het genot van een biertje in café 't Tramstation van de familie Vermolen. En hoewel het dorp in omvang nauwelijks groeide, kwamen er steeds meer tappers bij. Met het overschot van de stenen van de eerste kerk bouwde Toon Kersten een café, dat later 'Wim en Marian’ werd. Na de dienst was het maar oversteken voor de zondagmiddagborrel, waar pastoor De Kort ook bij aansloot. Als hij tenminste niet moest voetballen bij De Schutters.
Orion-nachtbar
Even verderop opende de familie Embregts de Adleesjebar en rondom Geerts ontstond een groter uitgaansgebied met café Dellepoort, later café Sport van Janus en Bé Janssen en tenslotte Piet van Hoof. Een lange toog kenmerkte het etablissement. Naast Geerts hielden Toon en Toos Gladdines de Orion-nachtbar open en aan de andere kant begon Toon van Miert een frietkraam met later het barretje van Ad en Carla van Laarhoven.
Met ook nog dijkcafeetjes van Aartje Peemen, Vissenberg, Eddy Blommers, Jan de Wit en Hugo Hollemans plus een eethuis op de driesprong leek het alsof er op enig moment meer bierkranen dan inwoners waren. Met het sluiten van 't Pleintje is het dorp anno 2021 plots zo goed als drooggelegd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grootste heroïnevondst ooit in Nederland, twee weken geleden inval in Etten-Leur tijdens onderzoek
ROTTERDAM/ETTEN-LEUR - Bij een controle in de Rotterdamse haven hebben het HARC-team en de Britse national Crime Agency ruim 1500 kilo heroïne onderschept. Het is de grootste heroïnevondst ooit in Nederland, zo is dinsdag bekendgemaakt. De straatwaarde van de lading drugs bedraagt 45 miljoen euro. -
PREMIUM
Grondwaterstand West-Brabant is weer op peil na hete, droge zomer (maar dat kan zomaar weer veranderen)
Het gaat goed met de grondwaterstand in West-Brabant. Door de droge, hete zomer van het afgelopen jaar daalde de grondwaterstand tot een zorgwekkend niveau, maar volgens waterschap Brabantse Delta is het niveau na een paar natte maanden weer op peil. -
PREMIUMin liefdevolle herinnering
Carolien Kruf (1965-2020) maakte haar debuut niet meer mee, maar haar gedichten leven voort’
STEENBERGEN - Onder het pseudoniem Rebelle van Reymerswael schreef de Steenbergse Carolien Kruf de mooiste gedichten. Op het moment dat ze besluit niet langer op de achtergrond te willen blijven en een dichtbundel samen met haar man Peter de Koning uit te brengen, wordt ze onverwachts ziek. Op 1 oktober 2020 overlijdt de 55-jarige dichteres aan de gevolgen van een chemokuur. -
Auto ondersteboven op middenberm A58 bij Wouwse Plantage
WOUWSE PLANTAGE - Op de A58 ter hoogte van Wouwse Plantage is dinsdagmiddag een auto op z’n kop in de middenberm terechtgekomen. Dat zorgde voor enige vertraging Bergen op Zoom en Roosendaal. -
PREMIUMWest-Brabants ijsoverzicht
Schaatsen in West-Brabant: prachtige dronebeelden van schaatsers in perfect winterweer
West-Brabant is in de ban van het winterweer. Schaatsliefhebbers grijpen hun kans en draaien nu het nog kan hun rondjes op het ijs onder de stralende zon.
-
PREMIUMCOLUMN & POLL
Wat mag je uit een hotel mee naar huis nemen? Alles, toch?
Sommige misdrijven komen zo vaak voor, dat je je schouders ophaalt. Drugsvondst in Brabant? Goh... Andere roepen honderdduizend vragen op. Zoals de hotelroof in Baarle-Nassau, waar zowat de hele inboedel van twee kamers verdween. Huh? -
Verwarde vrouw met mes zorgt voor angstige momenten bij twintig jongeren op veldje in Roosendaal
ROOSENDAAL - Een 51-jarige vrouw uit Roosendaal is woensdag aangehouden nadat zij diverse jongeren bedreigde met een groot mes. Dat deed zij rond 18.00 uur bij een speelveldje aan de Pater Damiaanstraat in haar thuisstad. Niemand raakte gewond. -
PREMIUM
Click & Collect draagt niks bij aan kassa van winkeliers: ‘Het is om te huilen’
ROOSENDAAL - ,,Het is om te huilen, meneer. Hier in Tolbergcentrum zijn alle winkels open. Behalve de mijne.” Vraag aan Evelien Martens van modezaak Josha Women & Accessoires hoe zij de eerste weken van de Click & Collect-regeling heeft beleefd en het lijkt of ze de emoties wekenlang heeft opgespaard.