Archieffoto van stadsbeiaardier Toni Raats achter het klavier van de beiaard boven in de toren van de Sint Jan.
Volledig scherm
Archieffoto van stadsbeiaardier Toni Raats achter het klavier van de beiaard boven in de toren van de Sint Jan. © Koen Mol

Stadsbeiaardier Toni Raats speelt mee in wereldwijd concert voor coronaslachtoffers

ROOSENDAAL - Stadsbeiaardier Toni Raats kruipt op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, in de toren van de St. Jan aan de Markt van Roosendaal voor een bijzonder concert op de beiaard. Hij zal tussen 14.00 en 15.00 uur het muziekstuk Healing Bells brengen. De compositie wordt wereldwijd door beiaardiers gespeeld.

Healing Bells is geschreven de Nederlandse onderzoeksjournalist Jet Schouten en beiaardier/componist Pamela Ruiter-Feenstra naar aanleiding van de coronacrisis. 

,,De compositie is gebaseerd op het Oekraïens volkslied Plyve Kacha, ter herdenking van al het leed dat de coronapandemie wereldwijd veroorzaakt, en in het bijzonder ter nagedachtenis van de overledenen. Als teken van medeleven, hoop en troost”, legt stadsbeiaardier Toni Raats uit. ,,Eeuwenlang vertolken kerkklokken de gevoelens van het volk bij feesten en rampen, maar ook als oproep tot solidariteit.” 

Het volkslied Plyve Kacha (op de video gezongen door het Olga Vocal ensemble) is een klaagzang waarin gewaarschuwd wordt voor de risico’s van oorlogvoering. In 2014 werd het gezongen tijdens de begrafenis van de meer dan honderd demonstranten die waren gedood op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. 

Dag voor Culturele Diversiteit

Op Hemelvaartsdag dragen beiaardiers over de hele wereld bij aan het concert. Het toeval wil dat de Verenigde Naties 21 mei hebben uitgeroepen tot de Dag voor Culturele Diversiteit. Bij veel van de grootste conflicten op de wereld spelen cultuurverschillen een rol. Het overbruggen van de kloof tussen culturen is daarom essentieel voor vrede, stabiliteit en ontwikkeling, zo legt Toni Raats uit. 

Normaal wordt op Hemelvaartsdag in Roosendaal het drukbezochte smartlappenfestival. Daarom zal Traats zijn concert afsluiten met een aantal bekende Nederlandse smartlappen.