Staatssecretaris Mona Keijzer prijst Roosendaalse winkelpas Roos24 tijdens bezoek aan binnenstad

VIDEOROOSENDAAL - Staatsscretaris Mona Keijzer (CDA) was maandag tijdens haar werkbezoek aan de binnenstad van Roosendaal zeer te spreken over de manier waarop de gemeente, de ondernemers, de bewoners en de vastgoedeigenaren samenwerken. Met name de spaarpas Roos24 overlaadde ze met complimenten.

,,Ik vind het zo mooi hoe jullie alles combineren. Sparen, korting, parkeren. Zo krijg je een beleving. Door gebruik te maken van de digitale mogelijkheden kun je zo als binnenstad de webshop voorblijven”, zei Keijzer. Ze ziet Roosendaal als een van de retail-pioniers van Nederland.

,,Met de Roos24-pas weet de ondernemer de bezoekers, de klanten aan zich te binden. De detailhandel heeft veel last van de digitale economie. Maar als je er handig gebruik van maakt zie je plotseling groeicijfers met een factor 4 of 5. Zoals Martine en Mieke van Rubia”, verhaal de staatssecretaris.

50.000 passen

Women’s Boutique Rubia is de winkel van de zussen Martine en Mieke aan de Markt in Roosendaal. Een typisch voorbeeld van een ‘echte’ winkel die klanten bindt, een webshop en een actieve Facebookpagina. Door gebruik te maken van alle beschikbare digitale mogelijkheden, de Roos24-pas en een eigen klantenkaart komen de klanten terug. De zussen hebben de winkel al dertien jaar. Toen ze begonnen hadden ze geen enkele retail-ervaring.

Er zijn vorig jaar 50.000 passen gemaakt. Daarvan zijn 10.000 in omloop gebracht en van die 10.000 zijn er nu 6.000 geregistreerd, vertelde Roeland van de Velde. Hij is de operationeel manager van de Hema, waar staatssecretaris Keijzer werd ontvangen, en is voorzitter van Collectief Roosendaal. Hij zei dat de Roos24-pas per week 3.000 keer wordt gescand. Bij de Hema tussen 500 en 600 keer per week. 

Samenwerken

Samenwerken was het hele bezoek door het sleutelwoord in de binnenstad. Zo was de instelling van een binnenstadsdirectie een van de eerste zaken die de vermaarde stedenbouwkundige Riek Bakker enkele jaren terug realiseerde. ,,Daarin zitten de vastgoedeigenaren, de horeca, de retail, de bewoners en de gemeente”, legde wethouder Cees Lok uit. Hij zit zelf ook in deze directie. Mona Keijzer: ,,Dus u bent de onderburgemeester binnenstad?”

Lok zei hoe de techniek inzicht kan geven in het loop- en koopgedrag van de bezoekers aan de binnenstad. De parkeergarages vertellen al waar de bezoekers vandaan komen. ,,Maar van de privacyregels mogen we veel gegevens niet bewaren. We hebben alles geanonimiseerd.” De staatssecretaris van Economische Zaken: ,,Dan mag u het toch wel bewaren?” Cees Lok: ,,Dat doen we ook. Stiekem.”

Volledig scherm
In de passage valt de staatssecretaris van de ene verbazing in de andere. ,,Kijk! De poppen bewegen!" © Henk den Ridder
Volledig scherm
In de dameskledingzaak Rubia laat staatssecretaris Keijzer zich informeren over de combinatie van een webshop en een echte winkel. © Henk den Ridder