Volledig scherm
PREMIUM
Op Avans Hogeschool in Breda coacht Cees Hogendoorn studenten in hun ondernemerschap. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Ssst, deze jonge CEO's leren voor een tentamen

Is ondernemen enkel voor de oude rotten in het vak? Nee hoor, steeds meer jongeren tot en met 20 jaar starten een eigen bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Op de eerste dag van 2014 telde Nederland 9.403 ondernemers tot en met 20 jaar. Vijf jaar later, op 1 januari 2019, zijn dat er 15.454.

Jongens vaker ondernemer

Jongens tot en met twintig jaar zijn in de meerderheid in Nederland. En dat is ook te zien aan de cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2014 telde Nederland 2.160 vrouwelijke ondernemers* en 7.243 mannelijke ondernemers*. Dat is 23 procent vrouw tegenover 77 procent man.

Wel wordt het verschil procentueel gezien kleiner. Zo stonden op 1 januari 2019 3.890 vrouwelijke ondernemers* en 11.564 mannelijke ondernemers* ingeschreven. Dat is 25 procent vrouw tegenover 75 procent man.

* Tot en met 20 jaar oud. 

Bij de stichting Jong Ondernemen uit Den Haag zien ze de interesse van jongeren voor het opzetten van een bedrijf met de dag groeien. De stichting helpt scholieren hun ondernemende kant te leren kennen door midden van praktische programma's. ,,Dat doen we nu nog enkel op scholen, maar we willen onze kennis met meer jongeren delen. We worden regelmatig gebeld door jonge ondernemers met vragen", vertelt algemeen directeur Mariolein van der Plas. 

Niet alle jongeren kiezen voor een bijbaan als vakkenvuller of afwasser. Volgens Van der Plas beginnen jongeren steeds vaker voor zichzelf. Dat komt omdat de maatschappij is veranderd. ,,Vroeger werkten mensen veertig jaar bij dezelfde werkgever. Dat is niet meer, die zekerheid is weggevallen. De kans dat een student na de studie zzp'er wordt, is groot.” Volgens de directrice durven jongeren daarom vaker de stap te nemen. ,,Ze zien op de arbeidsmarkt de ruimte om voor zichzelf te beginnen, maar ook de noodzaak.”