Volledig scherm
Fanfari Bombari in actie , het afgelopen jaar in Biezenmortel. © Joris Buijs / Beeld Werkt

Spektakelstuk Eldorado komt naar Rucphen

RUCPHEN - Eldorado is een spektakelstuk waarin lokale muziekverenigingen een hoofdrol vervullen. Rucphen is één van de vijf Brabantse gemeenten waar het  muzikale theaterproject in 2020 het wordt opgevoerd. Het handelt over het platteland en de invloeden van drugscriminaliteit op het dagelijks leven.

De opzet van Eldorado is vergelijkbaar met de projecten die twee jaar geleden in het Jeroen Boschjaar werden uitgevoerd. ,,Een mooie samenwerking van professionals met amateurs’’, typeert Wiske Steringa de werkwijze. Met componist Bart van Dongen (Fanfari Bombari) is de toneelschrijfster initiatiefnemer voor Eldorado.

Samen kozen zij Rucphen als een van de vijf locaties voor de grootse muziektheatervoorstelling. De andere gemeenten zijn Loon op Zand, Hilvarenbeek, Bernheze en Cuijk. Eldorado wordt tussen 3 en 5 mei  2020 per locatie drie maal opgevoerd: op vrijdag en in het weekeind.

Ondermijning

,,Deze productie laat op – op soms hilarische wijze – zien hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Brabant willen wij leven?’’, laten de makers weten. ,,Maar we gaan niet met de vinger wijzen of oordelen'', verzekert Wiske Sterringa.

Onder leiding van regisseur Roel Swanenberg en producent Roel Rutten  gaat een professioneel team aan de slag met de lokale verenigingen. Dat team bestaat uit onder meer oud-PSV’er Björn van der Doelen (tegenwoordig zanger/gitarist ), trombonist/accordeonist Hans Sparla en vier professionele acteurs.

Volledig scherm
Björn van der Doelen tijdens een openlucht optreden. © Ad Adriaans

Zij worden gekoppeld aan allerlei soorten muziekverenigingen, van fanfares, harmonieën, brass- en feestbands tot (kerk)koren en accordeon-orkesten. Tijdens hun eigen repetities trekken deelnemende verenigingen in maart en april zes maal een half uur per voor het project uit. De  zondag voor de première is er samen een grote doorloop van de voorstelling  met op de donderdag een generale repetitie.

Info-avond

De gemeente Rucphen belegt op woensdag 10 oktober een informatie-avond voor verenigingen. Die bijeenkomst begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Aanmelden kan nog tot  maandag 1 oktober. 

  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.