Schoolzwemmen in Oldenzaal.
Volledig scherm
Schoolzwemmen in Oldenzaal. © Annina Romita

SP Roosendaal blijft schoolzwemmen onder de aandacht brengen

ROOSENDAAL - Natuurlijk hebben de ouders een grote verantwoordelijkheid als het gaat om zwemlessen voor hun kinderen. Maar in een waterrijk land als Nederland heeft ook de overheid een verantwoordelijkheid. Dat schrijft Adriënne Maas-Cleeren (SP) in een tweede brief over schoolzwemmen aan wethouder René van Ginderen (CDA). 

In de eerste brief aan de wethouder brak zij al een lans voor het opnieuw invoeren van schoolzwemmen. Dat is in Roosendaal op 1 augustus 2012 afgeschaft. De SP stelde voorts dat het aantal verdrinkingen in ons land stijgt en dat het aantal kinderen met een zwemdiploma daalt. ‘Kinderen mogen nooit het risico lopen te verdrinken omdat ze geen zwemles hebben gehad', was Maas-Cleeren van mening.

Stichting Paul

De wethouder antwoordde dat zwemles volgen een zaak van de ouders is en niet van de gemeente. Ouders die er geen geld voor hebben kunnen aankloppen bij de stichting Paul. Dat stemt de SP tevreden, maar ‘worden hierdoor alle kinderen bereikt die geen ABC-diploma kunnen behalen?’ En de vraag: ‘Stel je hebt een inkomen van 130 procent van het minimum loon en drie kinderen op rij, hoe ga je dan het zwem ABC bekostigen?’

Volwassenen

Quote

Zou er geen stimule­rings­re­ge­ling voor zwemlessen voor volwasse­nen kunnen komen

Adriënne Maas-Cleeren, SP Roosendaal

Er zijn ook steeds meer volwassenen in ons land die niet kunnen zwemmen. Vooral arbeidsmigranten die in hun vaderland de schoolslag of de borstcrawl nooit hebben geleerd. Vorig verdronk in ons land een aantal Polen tijdens het zwemmen in open water. Dat gebeurde in Tiel, in Waalwijk, in Overloon en in Alphen. Steeds ging het om zwemwater waar geen toezicht was. 

Stimuleringsregeling

Dus vraagt de SP in Roosendaal: ‘Zou er geen stimuleringsregeling voor zwemlessen voor volwassenen kunnen komen, om de groep volwassenen die geen zwem ABC-diploma hebben, ook zwemveilig te krijgen?’ Want in de ogen van Adriënne Maas-Cleeren kun je pas goed zwemmen als je het zwem ABC-diploma hebt en het zwemmen een beetje onderhoudt.

Informeren

Wethouder Van Ginderen zou eens bij gemeenten die nog wel schoolzwemmen kennen moeten informeren hoe zij dat organiseren. Daarna zou hij moeten onderzoeken of het ook in Roosendaal zou kunnen worden toegepast. In zijn vorige brief stelde Van Ginderen al, dat hij daar weinig voor voelt. Hij wijst naar de ouders als de eerst-verantwoordelijken. 

Cios

Wel beloofde de wethouder dat hij wil gaan onderzoeken op welke manier het volgen van zwemlessen kan worden gestimuleerd. De SP denkt dat dit een mooi onderzoek voor de studenten van de CIOS-sportopleiding in Roosendaal zou kunnen zijn. Binnenkort geeft Van Ginderen antwoord.