Volledig scherm
Zicht op de Van Effenlaan in Roosendaal. © Google Streetview

Sluiting drugspand in Roosendaal: ‘Vrouw op straat gezet voor iets wat zij niet wist’

BREDA/ROOSENDAAL - De huurwoning van een 34-jarige Roosendaalse moet zes maanden op slot omdat er een kleine hoeveelheid drugs is gevonden. ,,Een volstrekt onrechtvaardige zaak. De vrouw wordt op straat gezet voor iets waar zij totaal geen weet van had”, aldus advocaat Henk van Asselt in een kort geding tegen de gemeente.

Volgens de raadsman gebruiken burgemeesters steeds vaker ten onrechte bestuursdwang om panden te sluiten. ,,De wet is bedoeld om de loop uit drugspanden te halen. Maar daar was in dit geval totaal geen sprake van”.

De vrouw moet haar huis aan de Van Effenlaan verlaten, terwijl ze niet wist dat haar vriend daar drugs had verstopt. De man werd op straat voor zijn eigen woning aangehouden, omdat hij in drugs dealde. In zijn woning werden drugs aangetroffen. En de sleutels van zijn vriendin’s woning. De politie ging daar op 7 juni binnen en vond goed verstopte drugs.

De gemeente Roosendaal verwijst naar de bestuursrechtelijke bevoegdheden die voortvloeien uit de Opiumwet. En wil het pand sluiten.

Gevlucht om vriend te ontlopen

De vrouw en haar vriend hadden regelmatig hevige ruzie. Ze was net twee dagen haar huis uit gevlucht om hem te ontlopen. Kort na haar thuiskomst stond de politie binnen. Haar vriend bekende dat hij de drugs heimelijk in haar woning had verborgen.

Volgens advocaat Van Asselt een triest geval. Zijn cliënte zit in de schuldsanering en ze loopt bij een psycholoog.

Steeds meer mensen de dupe

De raadsman vindt dat burgemeesters steeds vaker te ruimhartig met hun bevoegdheden omgaan en ook niet juist. ,,Het sluiten van panden is bedoeld ter ondermijning en ontmoediging. Maar ik zie in mijn praktijk dat steeds meer mensen onheus de dupe worden van dit beleid”.

En het kan ook averechts uitpakken. Hij wordt regelmatig gebeld door verhuurders van panden met een drugsprobleem. ,,Als je naar de politie gaat, ben je sowieso de klos. Dus zeg ik: Regel iets met die kweker. Zorg dat-ie zo snel mogelijk opdondert.” 

De uitspraak in het kort geding is komende week.