Peter Kesseler op de plek waar 'zijn' Verkadehuis stond, als tegels konden praten.
Volledig scherm
Peter Kesseler op de plek waar 'zijn' Verkadehuis stond, als tegels konden praten. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Sloop Verkadehuis raakt Peter Kesseler: 'Het doet zeer!’

ROOSENDAAL - Peter Kesseler (59) staat in Roosendaal ook wel bekend als de kokende cultuurburgemeester. Hij bestierde vanaf 1993 bijna twintig jaar lang het Verkadehuis aan de Kade. Het doet hem pijn om te zien dat het tegen de vlakte ligt. 

Hij is al lang niet meer de uitbater en het pand is verdwenen. Kesseler blikt terug op de tijd dat hij achter de tap stond. ,,Dit doet mij wel pijn om te zien. Alles tegen de vlakte. Ik wist dat het ging gebeuren, maar het raakt mij toch wel. Er is hier zoveel gebeurd!", zegt Peter Kesseler.  

Quote

Dit doet mij wel pijn om te zien

Peter Kesseler

Legendarische avonden

,,Er kon hier van alles. Van bloemsierkunst tot filmavond. En natuurlijk heel veel bandjes.” Kesseler staat midden op het lege bouwterrein. De tegels van de cafévloer liggen er nog. ,,Als tegel konden praten", zegt hij. ,,Het is legendarisch geweest. Artiesten als Lenette van Dongen, Blöf, Rob de Nijs en Margriet Eshuis kwamen hier allemaal over de vloer.”

 Zijn zaak had veel ruimte voor muziek, vooral jazz. Daarnaast maakte Peter veel streekgerechten. ,,Bij mij kon alles. In heel Nederland kom ik nog mensen tegen die mij van het Verkadehuis kennen. Ik heb veel jonge mensen de kans geboden om te snuffelen aan wat ze graag wilden doen. Daar ben ik het trost op.”

Quote

Er kon hier van alles

Peter Kesseler

Pieken en dalen

Het was voor Kesseler niet altijd vanzelfsprekend dat hij ermee doorging. ,,Ik heb het regelmatig gedacht dat ik wilde stoppen. Vaak problemen met geld. De artiesten werden altijd betaald, maar de leveranciers niet altijd. En dan stonden er weer deurwaarders voor de deur. Was ik net de zaak aan het inrichten voor een bruiloft. Hoe ging ik dat weer oplossen? Het kwam altijd goed.” Kesseler maakt zich er nog steeds niet druk over: ,,Zulke dingen gebeuren gewoon. Om geld maak ik mij nooit druk.” 

Quote

Stonden er weer deurwaar­ders voor de deur

Peter Kesseler

Bijna tien jaar geleden was het dan toch klaar voor Kesseler: ,,In 2011 werd ik vijftig en toen was ik er klaar mee.” 

Appartementen 

Het pand ligt tegen de vlakte, er komt een appartementencomplex. De appartementen worden allemaal huurwoningen.  

Tot voor kort werd het café gerund door Gert-Jan Melissen uit Oudenbosch, hij heeft er tien jaar in gezeten. Melissen nam de zaak destijds over van Kesseler.