Volledig scherm
Boete voor bestuurder in Oudenbosch. © Politie

Slecht krabben gebeurt altijd bij eerste nachtvorst, het kan wel 230 euro kosten

ETTEN-LEUR - Bij de politie zijn ze er er al wel een beetje gewend aan geraakt. Ieder jaar is het bij de eerste serieuze nachtvorst weer raak. Veel automobilisten gaan de weg op met ruiten die onvoldoende ijsvrij zijn gemaakt. 

,,Kennelijk zijn mensen daar aan het begin van de winter nog niet echt alert op", zegt een woordvoerder.  Over hoeveel krabben voldoende is hoeft volgens hem geen misverstand te bestaan. Er moet vrij zicht zijn, zodat degene achter het stuurwiel de hele omgeving kan bekijken. 
,,Dat betekent dat de voorruit, de zijruiten en de achterruit dus volledig ijsvrij gemaakt moeten zijn. De enige uitzondering kunnen de zijruiten naast de achterbank zijn. Als die niet goed ijsvrij gemaakt zijn wordt dat meestal wel door de vingers gezien."
Eén van de bestuurders die maandagmorgen tegen de lamp liep met onvoldoende zicht was een bestuurder die in Oudenbosch op de bon ging en de rekening van 230 euro gepresenteerd kreeg. De verbaliserende  wijkagent liet op Twitter zien waarom de bekeuring uitgeschreven werd. Op de foto is een voorruit te zien waarop een kijkgaatje schoongemaakt is ter grootte van ongeveer een ansichtkaart.
De politiewoordvoerder zegt dat het voor de wijkagent in kwestie bepaald niet de eerste keer die dag was dat hij met slecht krabben werd geconfronteerd. ,,Eerder had hij al drie automobilisten gezien die hun wagen in de berm hadden gezet en daar probeerden met hun blazer de ruiten ijsvrij te krijgen. Bij het zien van de politie schrokken ze en kwamen alsnog de ijskrabbers te voorschijn."