Volledig scherm
Schrijver ronald giphart in gesprek met havo leerlingen van jtc in roosendaal. Foto pix4profs/petervantrijen © pix4profs/petervantrijen

Schrijver Ronald Giphart geeft les op Jan Tinbergen College, ’Van lezen word je slimmer.’

ROOSENDAAL - De bekende schrijver Ronald Giphart is dinsdag op het Jan Tinbergen College in Roosendaal om 4 havo leerlingen aan het lezen te krijgen. 

Geen enkele leerling leest meer voor zijn plezier een boek, blijkt uit een vraag aan de leerlingen van Giphart aan het begin van de les.

Havo leerlingen zijn verplicht om minimaal 8 boeken te lezen en daar een leesdossier van te maken voor het examen. Giphart vertelt de leerlingen in de aula dat je door lezen juist slimmer wordt en het geen verplichte oefening hoeft te zijn. 

,,Wanneer je leest, maak jezelf beelden in je hoofd aan van wat je leest. Je hersens worden door lezen veel meer geprikkeld dan bijvoorbeeld door luisteren naar muziek of film kijken. Iedere dag een half uur lezen kan dan ook betekenen dat je cijfers op school omhoog gaan,” zegt Giphart tegen de studenten.

Ronald Giphart verkocht sinds zijn romandebuut Ik ook van jou ruim anderhalf miljoen boeken. Zijn debuutroman en Phileine zegt sorry zijn verfilmd.

De leerlingen van het JTC zijn door de Nederlandse leraren opgedragen een boek van Giphart te lezen en een vraag voor de schrijver te verzinnen. Leerlingen vragen waar de schrijver de inspiratie voor zijn boeken haalt, maar willen ook graag weten hoeveel hij met schrijven verdient. 

Giphart legt de leerlingen uit dat hij ongeveer anderhalve euro per boek verdient.  ,,Voor een film van mijn boeken krijg ik 60.000 euro. Daardoor kan ik dan weer een jaar schrijven aan een boek, dat jullie hopelijk met plezier gaan lezen. En niet omdat het moet.”

  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.