Volledig scherm
Cultuurprijs Halderberge 2018 is gewonnen door Ari Onnink. Zijn zoon Joep Onnink nam de prijs in ontvangst. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Schilder Arie Onnink 'overdonderd' met Halderbergse Cultuurprijs

OUDENBOSCH - De vakjury van de Halderbergse Cultuurprijs 2018 heeft zaterdagavond tijdens het gala in Fideï et Arti bekendgemaakt dat kunstschilder Arie Onnink zich winnaar mag noemen. Omdat Arie zelf niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn, nam zijn zoon Joep de prijs in ontvangst. Vanuit zijn vakantieadres in Oslo laat Arie weten 'ongelooflijk blij' te zijn. Hij zegt het echt niet aan te hebben zien komen. ,,Overdonderd ben ik. Dat kun je wel gerust stellen ja." 

Ook deze keer groeide de uitreiking weer uit tot een knus cultuurgala met deelnemers, supporters, juryleden, supporters en aanhang. Het jeugdig elan van de beste drie van Halderbergs Talent maakten de sfeer wat losser en vrijer. De jeugdcultuurprijs ging naar dansduo Noa Slabbekoorn en Nienke Lips. 

Presentatrice Colinda Voet houdt de rust en de nodige timing goed bij. 

Na de pauze zingt de winnaar van de aanmoedigingsprijs het Hoevense zangkoor Enjoy. De winnares van vorig jaar, pianiste Hetty Sponselee, brengt verslag uit van haar tijd na de prijs. Zij brengt leerlinge Romy Buijs mee die op de vleugel excelleert. 

En de winnaar is...

Rond 22.00 uur wordt het met juryvoorzitster Tineke Moes serieuzer. De drie genomineerden worden in woord en bewegend beeld voorgesteld: De magische realistische Oudenbossche schilder Arie Onnink, het Oudenbossche Arboretum met haar vijfentachtig vrijwilligers en de Hoevense fotograaf Wim Hansum. 

Nog even wachten op de uitslag want cultuurwethouder Hans Wierikx zet de scheidend voorzitter Tineke letterlijk in de bloemetjes, alsook de hele jury en vrijwilligers. 

En dan verschijnt burgemeester Jobke Vonk. De winnaar van de Cultuurprijs 2018 is geworden... Arie Onnink.  Laat die er nou juist niet zijn. Zoon Joep (18) neemt de honneurs waar en de prijs in ontvangst. Vanuit zijn vakantieadres reageert Arie: ,,Ik ben ongelooflijk blij. Ik dacht dat het Arboretum zou winnen. Die vijftienhonderd euro investeer ik in 'een vliegenmepper in mitrailleurvorm' en goed materiaal om een echt groot werk te maken.'