Een speciale beweegstoel om het geheugen in conditie te houden, is een van de vele zorginnovaties waar bijvoorbeeld mensen met dementie baat bij kunnen hebben.
Volledig scherm
Een speciale beweegstoel om het geheugen in conditie te houden, is een van de vele zorginnovaties waar bijvoorbeeld mensen met dementie baat bij kunnen hebben. © peter van trijen/het fotoburo

Ruim 8,5 ton subsidie moet zorginnovaties in West-Brabant een slinger geven

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - De provincie Noord-Brabant trekt voor ruim 8,5 ton de portemonnee om een slinger te geven aan zorginnovaties. Het geld gaat naar het West-Brabantse Care Innovation Center (CIC) dat zich samen met een zorgcoöperatie uit Zuidoost-Brabant inzet om nieuwe vindingen zo in de markt te zetten dat ze bereikbaar worden voor patiënten en zorgorganisaties.

Mooi voorbeeld, aldus CIC-woordvoerster Chantal van Spaendonck, is het 3D-printen van voedsel. Mensen met kauw- en slikproblemen (zoals kankerpatiënten en dementerenden) hebben baat bij eten dat in de juiste gemalen structuur, hoeveelheid en samenstelling (combinatie van ingrediënten en medicatie) wordt aangeboden.

Het via 3D-print ontwikkelen van maaltijden is één, maar zorgen dat deze innovatie ook daadwerkelijk landt in ziekenhuizen en bij patiënten thuis is een ander verhaal. ,,Het CIC beschikt over een netwerk van tientallen ondernemers en zorgorganisaties en kan zodoende de noodzakelijke verbinding leggen tussen partijen. Soms is het een kwestie van partners letterlijk bij elkaar aan tafel zetten”, heeft Van Spaendonck ervaren.

Bravis, tanteLouise en Groenhuysen zijn de trekkers 

Bravis ziekenhuis en de zorginstellingen tanteLouise in Bergen op Zoom en het Roosendaalse Groenhuysen vormen samen het bestuur van zorginnovatiecentrum CIC. In deze samenstelling maakte het CIC dit jaar een doorstart nadat de gemeente Roosendaal zich terugtrok als enige regionale financier.

De Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen hecht groot belang aan de vertaling van innovaties in de zorg naar de dagelijkse praktijk en stelt daarom 8,5 ton subsidie beschikbaar. CIC deelt de subsidie met coöperatie Slimmer Leven in Zuidoost-Brabant waarin tientallen huisartsen, andere zorgaanbieders, verzekeraars, woningcorporaties en overheden samen optrekken. CIC en Slimmer Leven vonden elkaar in het ondersteunen van ondernemers. De subsidie uit Den Bosch heeft de vorm van cofinanciering. Dat betekent dat  CIC en Slimmer Leven ook zelf 8,5 ton bijeen moeten sprokkelen.