Een van de gewraakte borden die het vrachtverkeer doorsturen naar de randweg.
Volledig scherm
Een van de gewraakte borden die het vrachtverkeer doorsturen naar de randweg. © Claudia Boeren

Rucphense wethouder: ‘Borden randweg te vroeg geplaatst’

ST. WILLEBRORD/SPRUNDEL/RUCPHEN - Groot is het onbegrip bij bewoners rond de Verlengde Vosdonkseweg, na het plaatsen van borden die al het vrachtverkeer naar dit deel van de Rucphense randweg leiden. Daags na een hoorzitting over het plan om de nabijgelegen Noorderstraat helemaal voor trucks af te sluiten voelen zij zich voor de gek gehouden. Wethouder René Lazeroms betuigt spijt. ,,Het was beter als de borden nog niet waren geplaatst.’’

De wethouder verzekert dat de verkeersborden alsnog van een zak worden voorzien, om duidelijk te maken dat ze niet in gebruik zijn. ,,Dat zal vandaag gebeuren. We weten dat dit precair ligt.’’ Volgens Lazeroms waren de borden al wel besteld, maar stonden ze er eerder dan zijn bedoeling was. Hij ontkent met klem dat het plaatsen ervan  bedoeld is als provocatie. 

Hoorzitting

De woede van omwonenden is evenwel groot omdat de borden er zo kort na een uitgebreide hoorzitting al stonden. Zij deden dinsdagmiddag nog een oproep geen overhaaste stappen te nemen die tot meer verkeer op de randweg konden leiden. Pak eerste de huidige overlast aan, was de boodschap. .,,Onze argumenten worden dus totaal niet meegewogen’’, is nu de bittere conclusie van Claudia Boeren. ,,De volgende dag stonden ze er al’’, weet Ria van Meer.

Ron Kerkhof, al jaren in gevecht met de gemeente over de manier waarop de weg is aangelegd zegt: ,,Ik voel me gewoon belazerd.’’ Hij ziet in de jongste ontwikkeling aanleiding om een klacht in te dienen tegen gemeentelijk beleidsambtenaar Ad Schrauwen.,,Die weet dus niet hoe de Verkeerswet in elkaar zit’’, verwijst hij naar het plaatsen van de borden. ,,Inmiddels staan er overal borden die er niet horen te staan, zonder dat er een besluit over is genomen.’’ 

Eindbeslissing

Wethouder Lazeroms verzekert echter dat de net geplaatste borden voorlopig buiten gebruik worden gesteld. Als het college de bevindingen van de commissie bezwaarschriften kent - uiterlijk binnen zes weken - wordt duidelijk wat er met ze gebeurt. ,,We nemen dan een eindbeslissing’’, zegt Lazeroms. En mocht die inhouden dat het verkeersbesluit over de Noorderstraat wordt teruggedraaid? ,,Dan worden de borden verwijderd’’, belooft de wethouder.