Rucphense natuur krijgt oppepper met nieuw bomenzone

RUCPHEN - Samen plantten wethouder René Lazeroms, Kees Kools van de Natuurwerkgroep en Jeroen Verkuilen van een plaatselijke supermarkt vrijdagochtend de laatste boom van de ecologische verbindingszone De Posthoorn. 

De zone is de laatste schakel van de verbinding  tussen het buitengebied van Rucphen en dat van Bosschenhoofd. De strook werd de afgelopen weken aangelegd door de gemeente en vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Rucphen. Zij plantten zo'n 50 bomen en een kleine 3.000 nieuwe heesters en struiken. Het gaat onder meer om eiken, linden en zoete kers en qua struik om bijvoorbeeld meidoorn en lijsterbes.

Niet alle grondeigenaren zagen strook in het begin zitten 

De strook is een project van vele jaren, zei Kools van de Natuurwerkgroep. ,,Voorheen was de voortgang lastig omdat niet alle grondgrondeigenaren het project zagen zitten. Maar toen we later in alle rust toch nog eens gingen praten, lukte het uiteindelijk wel.”

Volledig scherm
Onder aanvoering van wethouder René Lazeroms (op de rug gezien) werd vrijdagochtend de laatste boom geplant van de Ecologische Verbindings Zone De Posthoorn tussen Rucphen en Bosschenhoofd. © Florence Imandt

,,Daarbij was de Agrarische Natuurvereniging een belangrijke partner. Want zij praten, als agrariërs onder elkaar, op een andere manier met elkaar. We zijn trots dat het nu toch gelukt is.”

De nieuwe natuurstrook kostte zo'n 100.000 euro

De aanleg van de Posthoornzone kostte in totaal zo'n 100.000 euro, waarvan het Groen Ontwikkelingsfonds Brabant driekwart voor zijn rekening nam. De gemeente Rucphen deed voor 25. 000 euro mee. Via de flessenactie van Lidl kon  5.000 euro aan zogeheten drachtbomen besteed worden. Dat zijn bomen die tijdens de bloei veel stuifmeel en nectar leveren en waarop bijen gek zijn.

Volledig scherm
De wethouder houdt een korte speech waarbij hij ook het belang van bijen benadrukt. © Florence Imandt

Rucphense wethouder is regionaal bijenambassadeur

Dat past goed in het straatje van Rucphen, want de gemeente is bijenvriendelijk en vond in wethouder René Lazeroms zelfs een regionaal bijenambassadeur. ,,Ik weet intussen hoe belangrijk het is bijen te koesteren en met de bijdrage van de supermarkt slaan we eigenlijk twee bijen in één klap. Rucphen is één van de tien gemeenten die mogen profiteren van de flessenactie.”

Volledig scherm
Lidl schonk 5 mille aan de nieuwe natuurzone, geld dat specifiek is om bijen aan te trekken. © Florence Imandt

Rucphen wil faunapassage aanleggen bij ecozone

De zone tussen Rucphen en Bosschenhoofd wordt vooralsnog doorsneden door de Gebrande Hoefstraat, een doorgaande weg tussen Rucphen en Roosendaal. ,,Maar de komende herinrichting van de straat (nieuwe asfaltering en nieuwe snelheidsverlagende elementen)  is wellicht een goed moment te kijken naar een faunapassage onder de weg door.”

Volledig scherm
In St. Willebrord is al een eekhoornbrug die volgens de gemeente goed functioneert. Onder de Gebrande Hoefstraat in het buitengebied van Rucphen wordt bij de herinrichting van de straat vermoedelijk een ecotunnel onder de weg door aangelegd. Zo kan het wild veilig van het ene naar het andere natuurgebied gaan. © Tony Traa