Volledig scherm
Extra drukte op de Milieustraat in Rucphen als een schoolklas uitleg krijgt hoe de inzameling werkt. © Archief BN/De Stem - Peter van Trijen

Rucphen ziet overstap naar Etten-Leurse milieustraat als vooruitgang

RUCPHEN - Een overstap van Rucphen naar de milieustraat van Etten-Leur heeft duidelijk meer voor- dan nadelen. Deze visie van het college heeft nu ook de brede instemming van de politieke partijen. Dat met name de kernen Zegge en -in mindere mate- Schijf langer moeten rijden om hun afval kwijt te raken wordt daarbij voor lief genomen.

Rucphen moest een besluit nemen omdat het huidige afvalcontract per 1 januari afloopt. Aanpassen van de huidige milieustraat aan de nieuwe eisen of nieuwbouw vielen als mogelijkheid al snel af. Een keuze voor Roosendaal werd te duur bevonden.

Wethouder René Lazeroms stelt dat het milieurendement bij een overstap naar Etten-Leur in zijn ogen het ongemak van langere aanrijdtijden overtreft. Ook verwacht hij dat de burger daar op de milieustraat uiteindelijk goedkoper uit is, omdat er zoveel meer afvalstromen zijn dat er minder overblijft waarvoor betaald moet worden. Exacte bedragen heeft hij nog niet.

Bewustwording

De wethouder speelt echter ook de inwoners van de gemeente de bal toe. Pas als die goed gebruik gaan maken van de ruimere mogelijkheden gaan de verwerkingskosten omlaag, geeft hij aan. Rucphen wil van jaarlijks 190 kilo restafval per persoon naar honderd. Door de moderne faciliteit zitten de inwoners van Etten-Leur daar dichtbij: 118 kilo.

,,Ik denk dat we de komende maanden een goeie, harde slag moeten maken om de bewustwording op te pakken’’, kijkt Lazeroms vooruit. Hij houdt echter vast aan voorlichting waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen vijf dorpen. ,,En iets langer rijden geldt voor alle kernen.’’ Bijval krijgt hij op dit punt van de in Schijf woonachtige Tosca Goorden (CDA): ,,Het is een vooruitgang, dus ik denk dat het goedkomt.’’

Kilometers

D66-raadlid Heidi Vos vroeg bij herhaling om speciale aandacht voor Zegge. Zij vraagt zich af hoe Lazeroms in dit dorp draagvlak voor de overstap gaat verwerven. Zeggenaren moeten meer kilometers maken en zijn ook meer tijd kwijt. Voor Schijf speelt dat punt vooral in tijd en in mindere mate qua kilometers. Alle gebruikers profiteren in Etten-Leur overigens wel van een ruimere openstelling en minder wachttijden.

Volgens Lazeroms is het moment gepasseerd om de zaak in een grote regionaal verband te kijken, iets waarvan D66 voorstander is. Door als buurgemeenten nog breder samen te werken kunnen de afvalkosten mogelijk worden beteugeld, is daarbij de gedachte. ,,Die keuze hebben we nu niet gemaakt.’’ Iets om aan te denken als de proef voor samenwerking met Etten-Leur na drie jaar afloopt, aldus de wethouder.

Evaluatie

Op verzoek van de VVD komt er nog wel een regelmatig terugkerende evaluatie over hoe de overstap uitpakt. Lazeroms heeft toegezegd dat de eerste terugmelding aan het begin van het nieuwe jaar beschikbaar is.