Volledig scherm
© Ralph van Wolffelaar

Rucphen wil in 2018 aanhaken bij Belastingsamenwerking West-Brabant

RUCPHEN - Mits de eigen Ondernemingsraad en de gemeenteraad akkoord gaan, wil de gemeente Rucphen zich per 1 januari 2018 aansluiten bij de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) die vanuit Etten-Leur opereert. De uitvoering van belastingzaken en de WOZ worden dan bij deze gemeenschappelijke regeling ondergebracht.

Pas op de plaats
De vier eigen medewerkers die daar in Rucphen nu nog mee belast zijn, verhuizen dan ergens in de tweede helft van 2017 naar Etten-Leur. Eigenlijk hadden de Rucphense ambtenaren begin dit jaar die overstap al moeten maken, maar door perikelen bij de Belastingdienst die nog dateren uit 2014, maakte Rucphen tijdelijk een pas op de plaats. "De tijd was er toen niet rijp voor", aldus wethouder Cees Evers, die onder meer verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid.

Dit jaar heeft de gemeente Rucphen de zaak opnieuw bekeken en ziet na plussen en minnen geen belemmeringen meer om eigen mensen naar Etten-Leur te sturen. "Er is een nieuwe directie en het gaat daar nu stukken beter. Maar dat is niet de enige reden om de gemeenteraad nu voor te stellen aan te sluiten bij de samenwerking", vervolgt Evers.

"Wij hebben ook gekeken naar aspecten als kwaliteit van de organisatie, kosten, kwaliteit van de dienstverlening, kwetsbaarheid van onze eigen organisatie en kansen voor het personeel in een andere omgeving verder te groeien."

Kosten omlaag
Ook de continuïteit van de werkzaamheden is volgens hem beter geborgd in de samenwerking. Bovendien gaan bij uitbesteding van belastingzaken de kosten voor Rucphen omlaag. "In 2020 profiteren wij daar voor het eerst van", aldus Evers.

Deelname aan de samenwerking is ook een opgave uit het door de huidige Rucphense coalitie samengestelde Hoofdlijnenakkoord waarbij kostenbeheersing een belangrijk aspect is. "

Aansluiting sluit dus aan bij de strategische koers die de gemeente Rucphen wil varen", zegt wethouder Martien de Bruijn, verantwoordelijk voor financiën en belastingen. Na de toetreding van Rucphen maken alle omliggende gemeenten, op Steenbergen na, deel uit van het samenwerkingsverband.

  1. Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    SCHIJF - Een actie met groot vertoon op camping De Witte Plas in Schijf, dinsdag. Geen woord van onvrede echter over het gemeenschappelijke optreden van gemeente, politie, belastingdienst, GGD West-Brabant en vreemdelingenpolitie. Een van de beheerders noemt het zelfs ‘prima’ dat opnieuw een stevige controle is uitgevoerd. ,,Een Fort Oranje II is dit zeker niet’’, verzekert burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. ,,Dat willen we niet en dat wordt het niet.’’