Volledig scherm

Rucphen mag alsnog bomen kappen voor tracé Verlengde Vosdonkseweg

DEN HAAG / RUCPHEN - De Raad van State heeft donderdagmiddag met een spoeduitspraak alsnog de weg vrijgemaakt van het kappen van een groot aantal bomen op het tracé van de Verlengde Vosdonkseweg op de grens van Sprundel en Sint Willebrord.

Volgens de Raad van State heeft de gemeente Ruchpen voldoende aannemelijk gemaakt dat er haast is geboden met de aanleg van de nieuwe randweg tussen Sprundel en Sint Willebrord. De gemeente wil nieuwe wegen rond en tussen de kernen aanleggen om de dorpskernen verkeersluw te maken.

Om geen subsidie van de provincie voor het 6,2 miljoen euro kostende project mis te lopen, wil zij begin 2017 beginnen met de aanleg van de Verlengde Vosdonkseweg.

De bezwaren van Sprundelaar Ron Kerkhof tegen het onnodig kappen van bomen veegt de Raad van tafel. Volgens het bestuursrechtscollege blijkt uit een Bomenrapportage dat een veertigtal bomen niet behouden, of verplant kunnen worden. Verder heeft de gemeente de te kappen bomen begin dit jaar elders al herplant.

De uitspraak is een tegenvaller voor Kerkhof, die zich met hand en tand verzet tegen het kappen van bomen nabij zijn woning aan de Koekoekstraat in Sint Willebrord. Hij reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State en beraadt zich op vervolgstappen. Wethouder Martien de Bruijn is blij en opgelucht dat er met de uitspraak eindelijk duidelijkheid is. "Er stond voor de gemeente nogal wat op het spel en in een juridische strijd moet je altijd maar afwachten hoe andere partijen daar over denken. Door deze uitspraak lopen we ook geen verdere vertraging op."