Volledig scherm
Foto ter illustratie. © foto ricardo smit

Rucphen legt kritiek op onderzoek aanvliegroute naast zich neer

RUCPHEN - De meerderheid in de Rucphense gemeenteraad vindt dat er geen nieuw onderzoek nodig is naar de ligging van het 'entry-point' van Breda International Airport.

Woensdagavond diende Heidi Vos van D66 een motie in tijdens de Rucphense gemeenteraadsvergadering, omdat zij niet tevreden is met het huidige onderzoek naar de beste aanvliegroute voor het vliegveld. Ze is kritisch op de uitkomsten en de onafhankelijkheid van het onderzoek dat de Commissie Regionaal Overleg Seppe (CROSE) heeft uitgevoerd.

Niet objectief genoeg

Volgens de politica is het onderzoek niet objectief genoeg, omdat het is uitgevoerd door belanghebbenden binnen CROSE. ,,Een objectief, onafhankelijk onderzoek moet door onderzoeksbureaus worden uitgevoerd." Volgens haar zou het onderzoek rekening moeten houden met alle relevante informatie, waaronder de toegestane groei van het vliegveld, de impact op ruimtelijke plannen en de input van Werkgroep Rucphen Vliegroute Vrij. Dat gebeurt nu niet, aldus Vos.

Kritiek

Quote

Een slager keurt ook niet zijn eigen vlees

Wethouder René Lazeroms

Vooral Hilde Spijkers-Suijkerbuijk (VVD) was juist weer kritisch tegenover D66: ,,Wij vinden het heel makkelijk om dit onderzoek als niet objectief te bestempelen. Maar het is toch objectief als verschillende belanghebbenden het hebben onderzocht?”

Wethouder René Lazeroms ziet ook geen noodzaak om nieuw onderzoek te laten uitvoeren. ,,Een slager keurt ook niet zijn eigen vlees. Het hele spectrum dat in CROSE zit, zit ook in de werkgroep die dit onderzoek heeft uitgevoerd. Volgens het college is op die manier de objectiviteit gewaarborgd."

  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.