Volledig scherm
Pijnstillers © AP Photo/Patrick Sison

Rucphen landelijk koploper met gebruik pijnstillers

kaartjeRUCPHEN/DEN HAAG  -Rucphen is volgens het CBS landelijk koploper als het om het slikken van pijnstillers gaat. Het statistiekbureau meldt dat inwoners van deze gemeente beduidend meer middelen gebruiken als morfine, codeïne en medicijnen tegen migraine dan andere Nederlanders. 

Met 13,4 procent scoort Rucphen ook een derde hoger dan omliggende gemeenten. Novadic Kentron heeft daar niet meteen een verklaring voor.  Ook voorlichter Agnes Bogers heeft na het raadplegen van vele mensen op het gemeentehuis geen pasklare verklaring. ,,Het zou kunnen dat de vergrijzing in Rucphen een rol speelt.''

Over de hele linie krijgen steeds meer Nederlanders door hun arts pijnstillers voorgeschreven. Het meest recente ijkpunt is 2016, toen 1,3 miljoen Nederlanders dit soort middelen kregen, 200.000 meer dan in 2013. Een toename van vijftien procent in drie jaar, becijfert het CBS.

Een op de dertien landgenoten (7,6 procent) krijgt inmiddels via de dokter zware pijnstillers. Pillen van de drogist, als ibuprofen of paracetamol, staan niet in het overzicht. Vrouwen grijpen sneller naar pijnstillers dan mannen en ouderen gebruiken ze vaker dan jongeren.

West-Brabant

De CBS-cijfers geven aan dat Rucphen de Limburgse gemeenten Kerkrade (12,4 procent, Heerlen (11,4) en Sittard-Geleen (10,8) voorgaat. De top-drie in West-Brabant wordt gevormd door Halderberge (10,4), Roosendaal (10,3) en Steenbergen (10,3), met daar achter Bergen op Zoom (9,8), Moerdijk (9,5), Woensdrecht (8,7), Zundert (8,3), Etten-Leur (7,8) en Breda (7,1).

(Tekst gaat verder onder het kaartje)

Chemiebalans

De Willebrordse Birgitte Clercx, orthomoleculair voedings- en suppletiedeskundige, heeft geen pasklare uitleg voor de Rucphense cijfers. Maar het raakt haar zeer. ,,Dit was altijd al mijn passie’’, zegt de deskundige, die hiervoor haar pet als PVV-raadslid nadrukkelijk even af zet. 

Clercx zoekt de oorzaak van klachten in verstoringen van de chemiebalans in het lichaam. Pijnstillers zijn daarvoor geen oplossing. In het bijstellen van voedings- en leefpatronen ziet ze wél soelaas.,,Mijn vakgebied krijgt op dit vlak veel tegenwerking van de farmaceutische industrie’’, verwijst ze naar een recent Volkskrant-artikel ‘De dokter als dealer’, waarin specialisten waarschuwen tegen de verslavende werking van pijnstillers.