Volledig scherm
Een aantal straten in de gemeente Rucphen, zoals hier de Dorpsstraat in Sint Willebrord, was al opgenomen in een plan voor verbetering van het wegennet. foto peter van trijen/pix4profs

Rucphen krijgt flinke klus aan opknappen wegen

RUCPHEN - Om het wegennet en openbaar groen weer op het gewenste niveau te brengen, moet er in het voorjaar een plan liggen hoe de gemeente Rucphen dat de komende jaren financieel wil aanpakken. Er is meer dan zeven ton nodig om de boel op orde te krijgen, maar zo'n bedrag kan de gemeente niet in één keer ophoesten.

Sterker nog; er is vanaf 2012 zo veel bezuinigd op het onderhoud aan wegen (negen ton), dat er flinke achterstanden zijn ontstaan bij regulier onderhoud. "Dat gat is veel te groot om in één keer recht te trekken, maar we moeten er wel iets aan gaan doen. Gefaseerd en op een verantwoorde manier willen wij de komende jaren die achterstanden inlopen, zodat we tegen 2030 weer een aantrekkelijke gemeente zijn op het gebied van wegen. Het is niet handig tot 2027 te wachten met het nemen van maatregelen. Wij moeten snel beginnen", zegt wethouder Laura Matthijssen.

Kuilen en gaten
Vooral in diverse Rucphense wijken is de staat van het wegdek schrijnend. "Op die plekken begint het echt armoedig te worden. Het barst er van de kuilen en gaten. Wij zijn steeds bezig elders brandjes te blussen en komen daardoor niet aan onderhoud toe dat eigenlijk nu zou moeten gebeuren", vervolgt de wethouder.

Behalve de wijken verkeren ook het fietspad tussen Rucphen en Roosendaal en de Zundertseweg in erbarmelijke staat. "Het asfalt behoort er daar uit te zien als op een snelweg. Wij zullen flink de portemonnee moeten trekken om die wegen op niveau te krijgen."

Onderhoud
De gemeente heeft het geluk dat er op een aantal wegen al gewerkt wordt (Bernhardstraat in Rucphen, Dorpsstraat in Sint Willebrord) of werkzaamheden op het punt staan te beginnen, zoals volgend jaar in de Sint Janstraat in Sprundel. "Dat is mooi meegenomen, maar we moeten ook vooral kijken naar onze wegen buiten het centrum."

Voor het onderhoud aan groen is er ook een tekort van een ton, maar dat valt volgens de wethouder nog te overzien. "De wegen baren ons, ook met het oog op verkeersveiligheid, grotere zorgen."