Volledig scherm
Per uur huishoudelijke hulp afrekenen of op basis van resultaat? © Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Rucphen: geen mening over uitspraak huishoudelijke hulp

RUCPHEN - Of huishoudelijke hulp per uur toegewezen moet worden of per resultaat (een schoon huis), de gemeente Rucphen weet het niet. 

Wethouder Suzanne Breedveld wacht af hoe de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie reageren op de recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die landelijk veel opzien baarde. 

Schoon

De beroepsraad gaf een Steenbergenaar gelijk die vond dat hij te weinig huishoudelijke hulp kreeg. De betreffende rechter bepaalde dat de gemeente Steenbergen het aantal uren moest vastleggen. Een deel van de Nederlandse gemeenten (waaronder Rucphen) doet dat echter niet meer, zij spreken met zorgaanbieders alleen een resultaat af: een schoon en leefbaar huis. Maar dat is niet objectief meetbaar vond de Raad van Beroep.

Volledig scherm
Raadslid Ad Jongenelis © Gemeente Rucphen

Ontwikkelingen

Ad Jongenelis van de PvdA vroeg het Rucphense college hoe het tegen de uitspraak aankijkt, maar dat is nog niet duidelijk. ,,We volgen de ontwikkelingen op de voet", zei wethouder Breedveld deze week tijdens de raadsvergadering. ,,We weten dat de VNG en het ministerie zich over de uitspraak buigen en we weten ook dat er in december nog twee uitspraken volgen over het resultaatgericht indiceren. Die zaken wachten we allemaal af, voordat wij vervolgstappen zetten.”

Volledig scherm
Wethouder Suzanne Breedveld © CDA Rucphen

Eenderde van alle Nederlandse gemeenten bepaalt de hoeveelheid huishoudelijke hulp die iemand nodig heeft, op de resultaatgerichte manier, zei Breedveld. ,,Die wachten allemaal af voordat ze dingen veranderen. Wij sorteren wel voor en werken ondertussen verschillende scenario's uit.”

Quote

We bereiden ons wel voor en werken verschil­len­de scenario's uit

Suzanne Breedveld, Wethouder Rucphen

Jongenelis drong er bij de wethouder op aan om - ongeacht de uiteindelijke beslissing - in ieder geval het principe 'gelijke monniken gelijke kappen’ te hanteren.  ,,Er moet een uniforme oplossing komen waarvan niet alleen de bezwaarmakers profiteren.”