Volledig scherm
schijf - 20173010 - De band Ruby's Plane repeteert in de studio van Hans Rongen. Vlnr Barry Bollebakker, André Adams, Fred en Johan Bollebakker, Hans Rongen en Jack Neven. © peter van trijen/pix4profs

Ruby's Plane stijgt weer naar grote hoogten in Rijsbergen

RIJSBERGEN / ETTEN-LEUR / SCHIJF - De lange, donkere manen van weleer hebben plaats gemaakt voor grijze kuiven of glimmend kaal. Maar het vuur brandt nog steeds bij de mannen van de band Ruby's Plane. Op vrijdag 8 december laten ze de tijden van toen herleven in Rijsbergen. Dan speelt de band weer in de Harmoniezaal. Net als vroeger.

Ruby's Plane ontstond na de komst van de familie Bollebakker, die vanuit Indonesië naar de Lindenbleek in Etten-Leur verkaste. Een heel muzikale familie. ,,Van de zeven bij ons speelden er vijf in een bandje", zegt Johan Bollebakker. Verderop woonde André Adams, die mooi kon zingen.

Ze moesten elkaar wel ontmoeten. In de zomer van 1968 begonnen de jongens te repeteren in de voorkamer van de woning aan de Lindenbleek. ,,Ik herinner me dat er een stuk waslijn uit de brievenbus hing, zodat je altijd naar binnen kon", herinnert André Adams zich.

Earth & Fire

Johan Bollebakker en André Adams zochten Jac Wijne, Freddy Bollebakker en Kees Roovers op en vormden Ruby's Plane. Rare naam trouwens. Adams: ,,Ruby komt van het nummer Ruby is the One van Earth & Fire en Plane van de Nederlandse band Blue Planet." Kees Roovers verliet de band al vrij snel.

Het ging van meet af aan lekker met Ruby's Plane. Zeker toen Kees de Brouwer manager werd. Hij was van zaal De Linden in Etten-Leur waar in die jaren elke Nederlandse topband optrad. De West-Brabanders kwamen zo in het voorprogramma terecht van Golden Earring, de pretpopgroep Dizzy Man's Band en vele anderen.

Busje

Steeds met vooral covers. Fred Bollebakker schreef wel eigen nummers, maar de band koos voor herkenbaar repertoire. Wel hard. Loeiharde powerrock en blues. André Adams: ,,De mensen vroegen wel eens of het echt zo hard moest. Ja, dat moest. Dat zit in onze genen."

Toen André Adams zijn rijbewijs haalde hoefde de band geen chauffeur meer in te huren. Hij en Johan Bollebakker denken met heel veel plezier terug aan die tijd. Het busje bood niet alleen ruimte aan apparatuur maar ook aan vrouwelijke fans die nog nooit een busje van binnen hadden gezien. Dienstplicht hield Ruby's Plane na veel successen aan de grond. 

Vroeger

Inmiddels spreken we van heren van middelbare leeftijd en het is niet uniek dat die terug verlangen naar vroeger. ,,Moeten we niet toch maar weer eens wat samen gaan doen?" klonk het vorig jaar retorisch. De vier mannen zaten zo weer bij elkaar. Aangevuld met Hans Rongen op toetsen en Barry Bollebakker op gitaar. Adams noemt Barry, de zoon van Johan, 'onze eigen Stevie Ray Vaughan'. Omdat Jac Wijne aan zijn schouder is geopereerd bespeelt Jack Neven het drumstel.

Na een eerste reünie in het Oderkerkpark in Etten-Leur besloot Ruby's Plane door te gaan. En zo kwam het optreden in Rijsbergen in beeld. Natuurlijk in de Harmoniezaal bij Jack en Nelleke Lochten. Vrijdag 8 december speelt Kruxiaal uit Breda vanaf 20.30 uur in het voorprogramma. Gratis entree. 

Volledig scherm
concert step etten-leur © Ruby's Plane
Volledig scherm
Ruby's Plane in 1968. © Ruby's Plane
Volledig scherm
concert step etten-leur © Ruby's Plane
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Alleen het neusje van de zalm bij vogeltentoonstelling
Rucphen

    Alleen het neusje van de zalm bij vogeltentoonstelling Rucphen

    RUCPHEN - Ze produceren een heleboel geluid, 375 vogeltjes bij elkaar. Maar een echte vogelliefhebber heeft geen last van het gekwetter. Hoewel het houden van vogels volgens voorzitter Paul Antonissen een steeds minder populaire hobby wordt, valt de terugloop bij De Vogelvrienden Rucphen wel mee. Volgens de voorzitter stelden maar liefst 107 vogelhouders hun favoriete gevederde vrienden ten toon tijdens de 40e internationale vogeltentoonstelling in Rucphen.