Volledig scherm
Een voorbeeld van hoe een zonnepark er uit kan komen te zien. © Stentor

Roosendaler krijgt meer invloed bij de realisatie van zonneparken: 'Buren moeten mee kunnen praten’

ROOSENDAAL - Omwonenden krijgen veel meer invloed bij de aanleg van zonneparken in het buitengebied van de gemeente Roosendaal. Wie zo'n zonneweide aan wil leggen, is voortaan verplicht om omwonenden en andere belanghebbenden vooraf nauw bij die plannen te betrekken. 

Dat gebeurt onder de noemer van co-creatie: buren moeten uitgebreid mee kunnen praten over zaken als locatie en inpassing van die parken in de omgeving. Dat heeft de gemeenteraad donderdag na een urenlang, verhit debat unaniem besloten. 

Uitzonderingen

De Roosendaalse gemeenteraad beoordeelt vervolgens bij alle aanvragen of die co-creatie wel voldoende heeft plaatsgevonden. Zo nee, dan kunnen voorstellen zo maar van tafel worden geveegd. Daar zijn geen duidelijke regels voor, dat wordt steeds per geval bekeken. Die nieuwe aanpak geldt voor alle plannen voor dergelijke parken, met uitzondering van die in de Weihoek en aan de Evertkreekweg. Die zijn namelijk al behoorlijk ver in ontwikkeling, dat de raad het niet vindt kunnen om deze initiatiefnemers nu ineens nieuwe spelregels onder de neus te wrijven.

Tegenstand

Aanleiding voor dit besluit is de ophef die er deze week ontstond rondom een mogelijk zonnepark aan de noordkant van Wouw. Ingeklemd tussen de watertjes van de Smalle Beek en Het Loopje zijn serieuze plannen voor twee zonneweides met elk een oppervlakte van 8 hectare. De Dorpsraad van Wouw is hier fel op tegen, het park zou de natuur verpesten. Op een poll op de site van deze krant zegt 82 procent van de 300 respondenten het met de Dorpsraad eens te zijn. Ook verschillende oppositiepartijen hebben moeite met dit plan, het zou belangrijke aardkundige waarden rondom de beekjes aantasten.

Volledig scherm
De beoogde locatie van het zonnepark in Wouw © Google Maps

Ergernis

Aangekondigde pogingen van verschillende oppositiepartijen om dit plan op basis daarvan van tafel te krijgen, redden het niet. In plaats daarvan toverden coalitiepartijen Roosendaalse Lijst, CDA, VVD en GroenLinks op het allerlaatste moment het konijn van de co-creatie uit de hoge hoed. Dit tot ergernis van de andere partijen, met name de VLP, die de coalitie verweet dit achter de rug van de oppositie om te hebben bekokstoofd. Dat zou in strijd zijn met het bestuursakkoord, waarin nadrukkelijk staat dat er coalitie en oppositie juist meer samen op moeten trekken.

Partijdigheid

Ergernis was er ook over de rol van Cor Gabriëls van de Roosendaalse Lijst, bij afwezigheid van burgemeester Jacques Niederer voorzitter van de raad. Zowel Arwen van Gestel (VLP) als Michael Yap (PvdA) verweet Gabriëls niet objectief te zijn. Hij zou partijdig zijn en het debat willen sturen. Dit weer tot woede van Gabriëls. Hij eiste excuses eiste, maar kreeg die alleen van Yap.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.