NunaX is de kleinste en lichtste (131.5 kg) Nuna die ooit aan de zonnerace meedeed.
Volledig scherm
NunaX is de kleinste en lichtste (131.5 kg) Nuna die ooit aan de zonnerace meedeed. © Vattenfall Solar Team

Roosendaler Joost Reniers in spannende strijd om koppositie op het WK voor zonneracen

Joost Reniers (23) uit Roosendaal en Bruno Martens (23) uit Rosmalen liggen met het Vattenfall Solar Team tweede in de strijd om de wereldtitel Bridgestone World Solar Challenge, het WK voor zonneracen in Australië. 

De studenten zijn knap geklommen van de achtste positie naar de tweede plek, nu zetten ze alles op alles om de koppositie over te nemen. Van de oorspronkelijke 27 teams die zondag aan de wedstrijd begonnen, liggen er zeven teams vooraan.

Joost Reniers: ,,Het was maandag een goede racedag. We hebben onze positie vast kunnen houden. Nu moeten we geconcentreerd blijven, een goede nacht slaap pakken en morgen proberen om dichterbij de koploper te komen.”

Ook ander verkeer

De weg wordt niet speciaal voor de wedstrijd afgezet en dus hebben de zonneauto’s te maken met regulier verkeer. Op voorhand heeft het Vattenfall Solar Team de route verkend. Zo weet Reniers en zijn team dat er bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden een stoplicht is dat liefst zeven minuten op rood staat. 

Op zoek naar de zon

Om dinsdagochtend met volle accu’s van start te kunnen gaan, moest het team maandag op zoek naar een kampeerplek waar de zon tussen de wolken doorkwam. Wietse Bouwmeester, weerdeskundige van het Vattenfall Solar Team: ,,Tijdens de race van maandag hielden we alle weervoorspellingen in de gaten en konden we uiteindelijk een mooie plek vinden om de laatste stralen van de zon op te vangen.” Het team legde maandag 736 kilometer af. Inmiddels is 1.369 kilometer gereden van de -in totaal- ruim 3.000 kilometer.

Eer hooghouden 

Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft doet dit jaar voor de tiende keer mee. Deze race wordt om het jaar georganiseerd.

Al zeven keer heeft het team van de TU Delft de race in Australië gewonnen. Twee keer werden ze tweede. Daarnaast won het team ook nog eens drie keer de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.