Roosendaler (31) hoort 3 jaar eisen voor gijzeling van schoonvader

BREDA/ROOSENDAAL - Officier van justitie Hannah Huizenga heeft maandag drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen een 31-jarige man uit Roosendaal. R.W. zou zijn schoonvader bijna acht uur lang hebben gegijzeld onder bedreiging van een aardappelschilmesje.

De man zou mogelijk een drugsschuld hebben. En ook die avond op 26 januari had hij een cocktail van heroïne, methadon en een kalmeringsmiddel gebruikt. Plus huiswijn uit een pak, wat zijn schoonvader altijd drinkt.

W. eiste de pincode van de man en pinde daarmee 1200 euro. De man reed zijn schoonvader naar verschillende pinautomaten in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Drugsverslaving

De man heeft al jarenlang een ernstige en hardnekkige drugsverslaving, stelt de reclassering. W. zou daarom ook moeten worden opgenomen in een kliniek om af te kicken. Dat eiste Huizenga dan ook als één van de voorwaarden. De man zal moeten meewerken aan een klinische opname van maximaal een jaar en zich daarna ambulant laten behandelen.

Advocaat Moritz Schönfeld van de verdachte pleitte voor vrijspraak. Volgens hem is er juridisch geen sprake van gijzeling, omdat het daarvoor noodzakelijk is om geld te eisen van een ander dan de gijzelaar. Maar ook stelt hij, samen met de verdachte zelf, dat de schoonvader vrijwillig meeging met zijn schoonzoon. ,,Hij kon meerdere keren weg, maar liet dat na.''

W. zat tijdens de gijzeling nog in de proeftijd van een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van acht maanden. De officier eiste dat de man die nu ook daadwerkelijk uitzit.

De rechtbank doet 11 december uitspraak.

Volledig scherm
© Thinkstock
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.