Volledig scherm
Het klooster oftewel het Moederhuis van de zusters van Charitas in Roosendaal. Het complex is 3,8 hectare groot en omvat behalve het klooster ook de ruimte van de vrouwenopvang Susan Rosse. © archief BN DeStem

Roosendaalse zusters Charitas verlaten klooster

ROOSENDAAL - De zeven overgebleven zusters van Charitas verhuizen in juni van hun Moederhuis aan de Waterstraat naar woonzorgcentrum St. Elisabeth in Roosendaal.

Er zijn te weinig zusters om in het klooster te kunnen blijven. Van de 29 medewerkers worden er 26 ontslagen; drie leidinggevenden gaan mee naar St. Elisabeth. Het complex van in totaal 3,8 hectare komt te koop te staan. Daarbij hoort ook het grote pand van de vrouwenopvang Susan Rose, dat na de sluiting per 1 februari helemaal leegstaat.

Asielzoekers of statushouders
Het bestuur van de congregatie is in overleg met de gemeente en AlleeWonen over een mogelijke overname van het complex. Volgens penningmeester Wim Joosten wordt gedacht aan het huisvesten van asielzoekers of statushouders. „Het is daarnaast mogelijk een kleinschalige opvang open te houden voor slachtoffers van huislijk geweld. Ook kan tijdelijk woonruimte geboden worden aan mensen die daar dringend behoefte aan hebben, bijvoorbeeld na een echtscheiding”, zegt Joosten. Een woordvoerder van AlleeWonen zegt hieover dat het plan slechts in een verkennende fase is.

De congregatie telde in de jaren vijftig nog 375 volgelingen. De laatste jaren gaat de formatie hard achteruit. „Per jaar nemen we afscheid van drie tot vijf zusters. De jongste is nu 84 jaar, de oudste 95”, zegt Joosten. De zusters stonden in Roosendaal aan de wieg van het Sint Franciscusziekenhuis (tegenwoordig Bravis).

Lees het hele verhaal vrijdag in BN DeStem.