Volledig scherm
Wethouder Hans Verbraak.

Roosendaalse Suite: van muziekhuis naar cultuurhuis

ROOSENDAAL - Cultuurwethouder Hans Verbraak (CDA) tast opnieuw in de buidel om de in december gepresenteerde cultuurnota handen en voeten te geven. Hij vraagt de gemeenteraad om 130.000 euro om het langverwachte cultuurfonds in juni gebruiksklaar te hebben en om muziekhuis De Suite om te vormen tot een breed cultuurhuis voor Roosendaal.

Dat laatste is opvallend. De gemeente probeert al geruime tijd om De Suite (Burgerhoutsestraat) als volwaardig muziekhuis op te stoten in de vaart der volkeren, maar de inzet is nu om er een cultuurhuis van te maken waar ook theatergroepen en beeldende kunst onderdak krijgen. Verbraak zoekt een exploitant die het nieuwe cultuurhuis 'van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat' laat bruisen. Of ook de huidige gebruikers van het Essentgebouw (Theaterhuis Roosendaal, Drie Maal Plankenkoorts en Tiuri) dan snel verkassen naar De Suite, kon Verbraak donderdag niet zeggen. Uitgangspunt blijft dat De Suite niet concurrerend is voor de wijk- en buurthuizen.

In juni moet de uitwerking er liggen. Allies Swinnen, die samen met de culturele organisaties de nota schreef, moet nu als kwartiermaker aan de slag om alles concreet te maken. Verbraak is lovend over de gekozen aanpak. ,,Het ijzer is heet; de bezieling is er om het verder te volmaken.'' Tot nu toe is 50.000 euro geïnvesteerd om de nota op de plank te krijgen. De 130.000 euro die Verbraak nu vraagt, is niet alleen nodig om Swinnen te betalen, maar ook om evenementen van de grond te tillen zoals een filmfestival, een creatief lab en 'Het feest van het Leven' voor alle inwoners.