Volledig scherm
De schoorsteen wordt verplaatst naar een andere plek op het Philipsterrein. © peter van trijen/pix4profs

Roosendaalse schoorsteen wordt 450 meter verplaatst

schoorsteen roosendaalROOSENDAAL - Op het verder lege Philipsterrein in Roosendaal wordt op zondag 2 april de achtergebleven schoorsteen 450 meter verplaatst. De schouw wordt niet in delen gezaagd en weer opgebouwd, maar gaat in zijn geheel naar zijn nieuwe plek.

De gemeente Roosendaal heeft daarvoor het gespecialiseerde bedrijf Bresser opdracht gegeven. Dat bedrijf heeft in de 35-jarige geschiedenis vele gebouwen verplaatst, zoals in Roosendaal het seinhuis en de fontein voor het station.

Een schoorsteen van 44 meter hoogte is een nieuwe uitdaging voor directeur Taco Bresser die gisteren zijn aanpak presenteerde. Deze komt er op neer dat tussen de huidige fundering en de pijp een plaat wordt aangebracht waarop de schoorsteen wordt vastgemaakt. Die plaat wordt 10 cm opgetild en op speciale voertuigen van Mammoet gezet. Voetje voor voetje rijden ze de schoorsteen naar de hoek van de Bredaseweg en de Vlekkestraat. De 450 meter wordt overbrugd in naar verwachting 4 uur.

Omdat de uiteindelijke plek dichtbij de de snelweg A58 is, wordt deze weg afgesloten in beide richtingen. ,,De snelweg ligt binnen valbereik en dat risico willen wij en Rijkswaterstaat niet nemen'', zegt verantwoordelijk wethouder Toine Theunis. De afsluiting is vanaf 10.00 en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid.

Om te voorkomen dat de schoorsteen schuin komt te staan en valt, wordt deze van boven naar beneden met een soort spanbanden vastgesjord aan de onderste plaat van 6,50 bij 6,50 meter. Als de pijp op zijn plek staat, wordt deze plaat er weer tussenuit gehaald. Bresser noemt het risico dat er iets misgaat 'nihil'. ,,Omdat ik nooit nul procent kan zeggen.''

Als het harder waait dan windkracht 5, wordt de klus een week uitgesteld. Voor het publiek zijn er plekken op het terrein ingericht, deze zijn te benaderen via de Zwaanhoefstraat en de Vlekkestraat.