Volledig scherm
Jeugdagenten Lindsay Schijvenaars (links) en Koen Vromans voeren een blaastest uit in de nacht van vrijdag op zaterdag in Roosendaal. Het resultaat? De P van passeren. foto Chris van klinken/pix4profs

Roosendaalse politie ziet minder dronken minderjarigen: 'Blaastest doet zijn werk'

ROOSENDAAL - "Blijven blazen, blazen, blazen", zegt jeugdagent Lindsay Schijvenaars (31) tegen een tiener die de Markt in Roosendaal op wil. Eerst even een blaastestje. De P van passeren verschijnt op het scherm. Een goed teken.

De Roosendaalse jeugdagenten – die zich vooral bezighouden met jongeren – zien dat resultaat steeds vaker verschijnen op het schermpje van hun apparaat. Begin dit jaar zijn ze begonnen met het uitvoeren van de blaastesten op de 'opritten' van de Markt en het levert resultaat op.

"Toen ik begin 2015 in Roosendaal kwam werken, viel het me op hoeveel dronken jongeren hier rondliepen. En ik was niet de enige, alle collega's zagen dat", vertelt de 29-jarige jeugdagent Koen Vromans. "Die zorgden voor veel overlast. Op dat moment belden wij alleen hun ouders, maar die jongeren werden er niet meer mee geconfronteerd als ze weer nuchter waren."

Bewustwording
Tijdens een brainstormsessie volgde een plan: de preventieve controle. Minderjarigen die op de fiets de stad in willen, moeten eerst een blaastest doen. Want fietsen onder invloed is strafbaar. Ook aan jongeren die te voet de stad in komen, wordt gevraagd of ze mee willen werken. Als uit de blaastest blijkt dat ze al flink wat gedronken hebben, krijgen ze een notitie bij de politie.

"En als zoiets vaker gebeurt, gaat er een zorgmelding naar jeugdzorg. Die brengen de ouders daarvan op de hoogte en zoeken een zorginstantie om met de minderjarige in gesprek te gaan." Dat is iets waar die jeugdigen van schrikken en zich voor schamen, merken Schijvenaars en Vromans. Maar de politie wil ze niet gelijk schaden op langere termijn met een aantekening op hun strafblad.

Laveloos
Van degenen die al laveloos zijn wanneer ze de stad in gaan, worden de ouders direct gebeld. "Die mogen hun kind dan komen halen. En later komen ze bij Halt terecht, soms moeten ze ook hun excuses aan ons aanbieden. Het draait allemaal om bewustwording. Ze schrikken ervan als ze later met hun dronken gedrag geconfronteerd worden."

Door dit project ziet Schijvenaars, die al bijna drie jaar jeugdagent is in Roosendaal, dat het een stuk rustiger is geworden inde stad. Vromans sluit zich daarbij aan. "Het verschil met toen ik hier begon is groot. Er zijn minder dronken jongeren, want ze weten dat wij er staan. Dat wordt door mond-tot-mondreclame wel doorgegeven tussen die jeugd. En ook de ouders praten erover. Die willen absoluut niet gebeld worden door de politie om hun kind op te halen."