Volledig scherm
Roosendaal Noortje van Lith ,het 21-jarige gehandicapte meisje kreeg veel respons op haar Facebookpost aan/over Rutte - over de nieuwe gehandicaptenwet foto: arie kievit © arie kievit

Roosendaalse Noortje is euforisch: plan om arbeidsgehandicapten onder minimumloon te betalen geschrapt

ROOSENDAAL - Het plan van het kabinet om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen is van de baan. Iets waar de Roosendaalse Noortje van Lith zich keihard voor heeft ingezet. Ze is dolblij met het nieuws: ,,Dit betekent dat ik en andere mensen met een beperking niet meer als tweederangs burgers worden gezien."

Volledig scherm
Inzet: de 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal © ANP/BN De Stem

,,Ik heb het nèt gehoord. Ik kreeg een push-melding op mijn telefoon en dacht: YES! Mijn strijd is niet voor niets geweest", vertelt Noortje. 

Volgens het kabinet is wetsvoorstel, dat in het regeerakkoord staat, niet uitvoerbaar. En: er is geen maatschappelijk draagvlak. 

Brief aan de minister

Toen het plan bekend werd, begon Noortje haar protestactie. De Roosendaalse lijdt sinds haar geboorte aan cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis die de spieren in haar ledematen verkeerd aanstuurt. Het voornemen om mensen met een beperking onder het minimumloon te betalen stuitte haar tegen de borst. 

Ze schreef een indrukwekkende brief aan minister-president Mark Rutte. Haar boodschap: ,,Het recht op een goed betaalde baan en goed pensioen wordt ons ontnomen." Ze trok ten strijde: ,,Ik rust pas als de regering dat plan intrekt."

Haar actie kon op duizenden steunbetuigingen rekenen. Ze ging voor het debat zelfs naar de Tweede Kamer

Quote

Ik zal zeker laten weten dat ik mee wil denken met de andere plannen die het kabinet nog heeft, om die te realiseren.

Noortje van Lith, Strijder voor gelijke rechten voor arbeidsgehandicapten

Vinger aan de pols

Met succes, na maanden strijden. ,,Ik ben zo blij. Word ook overspoeld met berichten. Mensen die sturen dat ik het goed gedaan heb, me feliciteren", zegt Noortje. Volgens haar betekent dit dat er een 'eerlijker' balans is op de arbeidsmarkt, nu zij en andere mensen met een beperking gewoon minimumloon (of meer) kunnen blijven verdienen. 

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt de huidige regels van loonkostensubsidies in stand. Wel gaat ze kijken hoe de oude regels verbeterd moeten worden, wat moet resulteren in meer banen. 

Noortje houdt een vinger aan de pols. ,,Het moet nu niet zo zijn dat er een andere wet voor in de plaats komt die alsnog verkeert uitpakt", waarschuwt de Roosendaalse. ,,Ik wacht nu even af. Ik zal zeker laten weten dat ik mee wil denken met de andere plannen die het kabinet nog heeft, om die te realiseren." 

Volledig scherm
Noortje van Lith met Pauline Gransier voor het debat over loondispensatie inTweede Kamer in Den Haag © Foto Alfred de Bruin