Volledig scherm
Documentaire Moskeemannetjes.

Roosendaalse moskeemannetjes geven hoop in bange dagen

ROOSENDAAL - Vier Marokkaanse mannen lopen met een geel hesje door een Roosendaalse wijk. Op hun rug staat duidelijk 'buurtpreventie'. Het zijn de Moskeemannetjes, die naam kregen ze van documentairemaker Kees Schaap. Hij maakte over de mannen een documentaire, die dinsdag om 22.55 uur wordt uitgezonden bij de VARA, op NPO 2.

De ervaren en eerder bekroonde Schaap liep lang rond met het idee eens het verhaal vast te leggen van de Nederlanders van Marokkaanse afkomst die vertrouwen blijven houden in de Nederlandse samenleving, ondanks al het negativisme dat ze over zich heen krijgen. Wat zijn dat voor mensen die met goede moed doorgaan, waar halen zij de kracht vandaan, hoe moeten zij zich voelen als ze weer een negatief bericht over hun geloof lezen, wat doet angst met hun samenleving, zo vroeg hij zich af.

Antwoorden
De antwoorden vond Schaap in Roosendaal. Eerst bij de moskeevoorzitter Mohamed Amezian. Die heeft een eigen kijk op de situatie: "We moeten hier niet de Nederlandse samenleving de schuld van geven, die is wantrouwend en bang. Uit die hoek kunnen we weinig verwachten. De brug naar de Nederlanders zullen wij zelf moeten slaan."

Positieve houding
Amezian is niet de enige met deze mentaliteit in de Roosendaalse moskee. De positieve houding van de voorzitter sloeg over op Omar Banjiali. Hij kwam met het plan om vanuit de moskee een buurtpreventieteam op te richten. Die niet alleen rondjes loopt om de moskee, maar ook door de wijk, waar ze zichtbaar voor de Nederlanders hun gebaar tonen. Een door hen geslagen brug.

"Ik was meteen verkocht toen Omar met dit idee kwam", zegt de voorzitter. "We willen onze visie vertalen in daden, niet met woorden alleen. We moeten af van die klaagcultuur." Tijdens de bouw van de moskee werd in 2011 een dood schaap op de bouwplaats opgehangen. Het signaal was duidelijk. "We besloten geen hek te plaatsen en vanaf het begin de deuren open te zetten. Iedereen is welkom."

Buurtpreventie
Voorzitter Amezian moest deze houding bijstellen toen 's nachts brand werd gesticht bij de moskee aan de Burgemeester Schneijderlaan. Het toezicht werd aangescherpt, camerabewaking kwam. De vrijwilligers die het parkeren regelden, om overlast in de buurt te voorkomen, gingen wachtlopen. Aangespoord door wijkagent Dré van Roomen richtten ze een buurtpreventieteam op dat ook de wijk in de ronde meepakt.

Een briljant idee, vindt Kees Schaap het. "Terwijl je verwacht dat ze verbitterd zijn, voelen ze zich nu onderdeel van de samenleving, ze hebben meer eigenwaarde gekregen."

Uitzending
In de anderhalf jaar dat Schaap de documentaire maakte, is er veel gebeurd. Negatieve dingen, maar ook positieve. Zoals de uitzending van Nieuwsuur nadat een aantal commando's van de naastgelegen kazerne een brief schreven over overlast en vermeende inkijk.

Schaap: "Al dat geploeter in de buurt heeft effect, dat bleek in die uitzending waarin buurtbewoners de klachten van de commando's weerspraken. De moskee heeft de commando's uitgenodigd voor een gesprek waar ze niet op zijn ingegaan. Uiteindelijk is dit verhaal met een sisser afgelopen."

Dat volharden raakte de documentairemaker persoonlijk. "Ik veranderde mee. Dat positivisme vind ik heel knap. Het zat zó vast in Nederland. De verhouding tussen de Nederlanders en belijdende moslims is de laatste jaren alleen maar slechter geworden. Door deze mannen heb ik hoop gekregen, die is op mij overgeslagen en ik hoop dat dit overslaat op andere moskeeën , waar ook gewone mensen zitten die gelukkig willen zijn."

Voorzitter Amezian heeft er vertrouwen in: "Het is een lang proces. Er komt een moment dat mensen ons begrijpen. Bij ons blijft de deur altijd openstaan."

Lees zaterdag nog meer in BN DeStem

  1. Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal
    Play

    Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal

    Actrice en ambassadrice Angela Schijf van stichting Het Vergeten Kind opende maandagmiddag de fonkelnieuwe ontspanningstuin van jeugdzorginstelling Juzt De Driekant in Roosendaal. De Lions Club heeft met tal van acties 30.000 euro op gehaald voor de realisatie van de tuin. De stenen tuin is veranderd in een plek waar kinderen uit de instelling kunnen spelen, maar ook rustig kunnen zitten en kletsen. Schijf, die donderdag nog de Zilveren Televizier-Ster Actrice voor haar rol in Flikken Maastricht won, probeerde alles gelijk uit met de kinderen.