Volledig scherm
De 16-jarige Damiaan Reijnaers uit Roosendaal heeft woensdag een anti-BREIN site gelanceerd. The Pirate Bay, die straks niet meer mag worden doorgegeven door providers, waarschuwt via haar eigen website, Nederlanders om in actie te komen. foto John Lazaroms

Roosendaalse knul opent ogen twitteraars

ROOSENDAAL - Damiaan Reijnaers uit Roosendaal heeft tienduizenden mensen bewust gemaakt van het feit hoe kwetsbaar hun Twitteraccount is, en hoe slecht ze met hun gegevens omgaan. De 17-jarige Roosendaler slaagde er via een handigheid in toegang te krijgen tot de accounts van de twitteraars.

Dat meldde de NOS donderdagavond. Tienduizenden mensen tweetten gistermiddag ineens precies dezelfde tekst. 'Hoe slecht gaan mensen met hun Twitter-account om... groetjes, Damiaan Reijnaers.'

De Roosendaalse knul bouwde een fake-website. Wie daar inlogde, gaf toestemming om onder andere zijn profiel te wijzigen of berichten onder zijn naam te laten plaatsen. Dat gebeurt ook bij sites als Facebook en de muziekdienst Spotify. Maar dat zijn betrouwbare diensten, en geen individuen.

Reijnaers had echter geen slechte bedoelingen; hij wilde mensen alleen maar laten zien hoe slecht ze met hun privégegevens omgaan. "Ik wilde ze bewust maken van het feit dat ze niet zomaar diensten toegang moeten geven tot hun account", zei hij tegen de NOS. "Ik had het idee al langer in mijn hoofd en vandaag dacht ik: laat ik het eens doen."

  1. Airborne festival verhuist van vliegveld naar flink weiland even verderop
    PREMIUM

    Airborne festival verhuist van vliegveld naar flink weiland even verderop

    BOSSCHENHOOFD - Het Airborne (voorheen Daylight) Festival speelt zich niet langer op Breda International Airport af. De luchthavendirectie heeft besloten het aantal evenementen waar het vliegverkeer voor moet worden stilgelegd, te beperken. ,,Het festival was voor beide partijen een enorme logistieke operatie‘’, zegt luchthavenmeester Jan Voeten, die ook waakt dat vliegen op Seppe corps business blijft.