Volledig scherm
De Roosendaalse kermis, een van de grotere in Nederland. © Koen Mol

Roosendaalse Kermis valt in zijn plooi met nieuwe locatie

ROOSENDAAL - Een zoektocht van jaren komt ten einde. De Roosendaalse kermis valt in zijn plooi op de Oostelijke Havendijk. Op vrijdag 1 september opent de kermis, voor het eerst niet op de Wipwei omdat daar huizen worden gebouwd. 

De daardoor verloren ruimte is gevonden op de Oostelijke Havendijk. De zoektocht bracht de kermis naar de Nieuwe Markt en verdween daar weer. Vorig jaar werd al ingezet op een duidelijke looplijn: een kermis met een kop en een staart waar het publiek tweemaal aan iedere attractie voorbijkomt. Die lijn is voortgezet en zelfs verstevigd. 

,,Het Kadeplein viel er vorig jaar een beetje buiten, dat is nu niet meer", zegt kermismeester Corné Kriesels die trots is op de ruim 80 attracties die hij mag verwelkomen. Van de suikerspinnen tot grootvermaakzaken met aansprekende namen als Tsunami, Funhouse, Mad Mill, Air Bungee. Als deze op tijd klaar is, maakt de Disco Jumper in Roosendaal zijn debuut op de Nederlandse kermissen. Roosendaal staat met zoveel attracties en vorig jaar tegen de 200.000 getelde bezoekers nog altijd in de top 5 van de kermissen in Nederland. 

Volledig scherm
Een overzicht van de Roosendaalse kermis © gemeente Roosendaal

De Oostelijke Havendijk wordt dit jaar nog niet volledig gebruikt. De attracties staan tot de fabriek van Van Gilse, waar op het terrein tussen het EKP-gebouw en Van Gilse de grote achtbaan en Soundmachine worden opgesteld. ,,Als Stadsoevers klaar is en aan de Oostelijke Havendijk ligt het evenemententerrein, dan strekken we verder op naar het noorden, dan zal et aantal attracties waarschijnlijk ook weer groeien'', zegt Kriesels over de verdere afname van het aantal kramen en toestellen. In 2015 waren dat er nog 100. 

Om het publiek overal langs te krijgen, wordt de straat Kade - het deel dat van oudsher bekend is als de Veemarktstraat - halverwege afgesloten met bouwhekken, zodat het bezoek min of meer gedwongen wordt over het Kadeplein te lopen. Als alternatief voor de Oostelijke Havendijk waren er enkele straten in beeld die stuk voor stuk afvielen. De Nieuwe Markt omdat deze na de herinrichting geen grote toestellen kan herbergen, de Raadhuisstraat omdat deze te smal is, de Molenstraat is qua verkeer niet geschikt en ter hoogte van het stadskantoor wordt gewerkt aan de centrumring. 

Met de openingstijden is er iets geschoven. Vorig jaar werd de opening al van de traditionele vrijdagavond gehaald naar vrijdag aan het einde van de middag. De opening is nu al om 16.00 uur. Op vrijdag en zaterdag is de kermis een half uur langer open tot 1.00 uur omdat het er vorig jaar bij de sluiting nog erg druk was. De zondag en verdere doordeweekse dagen is de sluiting juist een half uur vroeger, om 23.30 uur. Kriesels: ,,Om de mensen in de buurt hun rust te gunnen.''

poll

Het is terecht dat gemeente Roosendaal miljoenen uitgeeft aan sportfaciliteiten.

Het is terecht dat gemeente Roosendaal miljoenen uitgeeft aan sportfaciliteiten.

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
995 stemmen