Volledig scherm
Marathonzwemmers zwemmen voorbij de jachthaven in Roosendaal. Archieffoto Peter van Trijen © PETER VAN TRIJEN

Roosendaalse jachthaven niet verplaatst naar zwaaikom

ROOSENDAAL - Wethouder Theunis begrijpt de bezwaren van Watersportvereniging De Vliet, de club mag blijven zitten waar hij zit. De jachthaven van Roosendaal wordt niet verplaatst naar de zwaaikom bij nieuwbouwproject Stadsoevers. Watersportvereniging De Vliet blijft zitten aan de noordkant van de brug over de Vliet.

,,We zouden onder die lage brug door moeten met onze boten en worden dan beperkt in de uitvaartijden. Bij de zwaaikom kunnen we niet met onze auto's komen. We willen een hoog hek om veilig te zitten en onze leden zitten niet te wachten op feesten bij hun boot", noemt voorzitter Robert Breedveld de bezwaren tegen de verplaatsing.

Standpunt

Wethouder Toine Theunis heeft begrip voor het standpunt van de club met veertig booteigenaren. ,,Een toeristische trekpleister met grote boten zou deze haven toch niet worden. Veel karakteristieker vind ik de aanwezigheid van sloepen bij de woningen met een eigen aanlegsteiger. De haven moet van de bewoners worden, als onderdeel van de wijk. Daarnaast blijft er beperkte ruimte in de zwaaikom voor passanten en verwachten we dat de uitbater van de horeca wat onderneemt."

Horeca

Die horeca komt op de kade bij de zwaaikom en krijgt de kans om sloepen te verhuren, maar ook waterfietsen en kano's. De horecagelegenheid wordt gevraagd de kleine hoeveelheid passanten die er kan aanleggen, bescheiden sanitaire voorzieningen aan te bieden.

Op de huidige locatie van de jachthaven zijn de damwanden aan vervanging toe. Gemeente en vereniging overleggen over deze grote klus die gevolgen heeft voor toekomstige inrichting. Zo loopt na het verdwijnen van de damwanden het natuurlijke talud schuin af naar de steiger.

Breedveld: ,,Dus moeten er hoge hekken komen voor de veiligheid. Bovendien staat ons clubhuis waarschijnlijk in de weg bij het verwijderen van de damwanden. Het wordt een spannend jaar voor onze kleine vereniging. We hebben wel wat geld opzijgezet voor de verhuizing die nu dus niet doorgaat, maar veel hebben we nu ook weer niet in kas."

Breedveld hoopt dat de gemeente bijspringt. Theunis prijst de nuchterheid van de watersportvereniging. ,,Wij moeten ervoor zorgen dat zij op een ordentelijke manier kunnen terugkeren op de huidige plek."

Volledig scherm
De zwaaikom bij nieuwbouwproject Stadsoevers. Archieffoto BN DeStem © Robert van den Berge
Volledig scherm
De Roosendaalse haven in 1915. Links op de achtergrond de torens van de Paterskerk. Rechts is de gevel van de huidige Pannenkoekencarrousel goed te herkennen. Foto collectie Gemeentearchief Roosendaal