Roosendaalse Gedichten Route op weg naar 100 gedichten

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Gedichten Route beleeft vrijdag 29 juni zijn premiere tijdens de presentatie in Parrotia. 

Volledig scherm
Eric van Deelen stadsdichter van Roosendaal © Wim Van Den Broek

Tijdens de opening presenteert Eric van Deelen, de vierde Stadsdichter van Roosendaal, de werking van de route. De aanwezigen kunnen hun eigen route bepalen langs 41 gedichten wanneer ze de kaart  van de route ophalen bij de Roosendaalse VVV. In de toekomst moeten dat er 100 gedichten worden als het aan Van Deelen ligt. 

De stadsdichter legt uit dat op de uitverkoren plaatsen een herkenbaar RGR (Roosendaalse Gedichten Route) bordje geplaatst wordt met daarop een nummer van het gedicht. Je gaat dan met je mobieltje naar www.bibliotheekvannu.nl en tikt het nummer in. 

 Het bijzondere is dat het bij de locatie behorende gedicht dan door de dichter zelf via je mobieltje wordt voorgedragen. Het gedicht krijgt daardoor de door de dichter beoogde intonatie en intentie.

Van Deelen geeft aan dat het de bedoeling is dat de route ieder jaar wordt aangepast met een update van nieuwe gedichten zodat de route een modern en levendig karakter behoudt. Bij de oproep voor RGR werden tachtig gedichten ingestuurd door 25 dichters. In de selectie is rekening gehouden met maximaal drie gedichten per dichter. 

,,We hebben nog wat gedichten over, maar ik ben zeker op zoek naar meer gedichten voor aanvulling in de toekomst. Bijvoorbeeld Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten zijn nog blinde vlekken op de kaart waar nog geen gedichten zijn."

Alle stadsdichters hebben gedichten geleverd aan de RGR. Bekende Roosendalers als Jef Rademakers en Frank Roks (rechtsboven) staan ook op de lijst.

De intussen door vandalisme gesneuvelde Boomgedichtenroute in het Emile van Loonpark is nu weer wel terug te luisteren via de nieuwe route. De RGR is tot stand gekomen in het kader van Roosendaal 750 jaar.

Water over water
Platte pleyten door het platteland

De route van de turfvaart

Nispen tussen havens

van Roosendaal en Bergen op Zoom

Houten bak over het diepste punt

van de stroom

Water over water

Vaart over beek

Een menselijke ingreep

in de kringloop van het water

om door te kunnen stromen

voor vervoer van het bruine goud

17de -eeuwse economie

Verloren gegaan in de tijd

Verwaarloosd door gebrek

Opgepakt en opgeknapt

voor vrijetijdsbesteding

Kansen voor ondernemerschap

21ste -eeuwse economie

Prettige plek om halt te houden

en te genieten van het landschap

Het Aquaduct van Nispen

Water over water

Brug over beek

Met deze leuningen

loopt water over kunst

Kunst over water

Eric van Deelen, Vierde stadsdichter van Roosendaal

Volledig scherm
De brug over de Oude Turfvaartsestraat. Stadsdichter Eric van Deelen leest zijn gedicht 'Water over water' voor opgenomen in de Roosendaalse gedichten Route. Foto Chris van Klinken © Chris van Klinken / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement