Volledig scherm
De Fatimakerk aan de Doctor Schaepmanlaan in Roosendaal. © Thom Van Amsterdam

Roosendaalse Fatimakerk in de verkoop gezet

ROOSENDAAL - AlleeWonen verkoopt de Fatimakerk aan de Doctor Schaepmanlaan in Roosendaal, samen met de bijgebouwen zoals de voormalige pastorie en het Fatimahuis. De kerk werd in 2004 gekocht om het te verbouwen tot een gezondheidscentrum en appartementen. Dat is niet doorgegaan.

,,We waren onderweg, totdat door de crisis de vraag instortte. Het kerkgebouw past niet meer in ons beleid. Om het project rendabel te maken, moeten er woningen in het hogere segment komen en daar zijn wij niet meer van. Bovendien was er geen behoefte aan ruimte voor een huisarts of apotheek'', zegt manager Marc van der Steen van AlleeWonen.

Volgens hem zijn er meerdere mogelijkheden met het gebouw. Woningbouw blijft mogelijk, eventueel gecombineerd met zorg. Ook een maatschappelijke of sportieve invulling of kantoren zijn volgens Van der Steen kansrijk. Mogelijk moet hiervoor door de gemeente het bestemmingsplan worden aangepast. ,,Zo ver zijn we nooit gekomen, de bestemming die er op rust is nog altijd Maatschappelijk'', zegt Van der Steen van AlleeWonen. Hij heeft nog tekeningen liggen, met appartementen in de voormalige kerk. AlleeWonen wilde deze deels verkopen voor een ander deel verkopen.

Het driebeukige basilicale kerkgebouw is een gemeentelijk monument in de wijk Kalsdonk, gebouwd in 1951-1952 naar een ontwerp van de Roosendaalse architect Jacques Hurks. De eerste steen is op 1 april 1951 gelegd door bouwpastoor Norbertus Theeuwes, de consecratie was op 24 maart 1952.

De laatste eucharistieviering was op 22 november 2004, toen de kerk aan de eredienst werd onttrokken door het altaar te ontruimen en het Mariabeeld de kerk uit te dragen. Sindsdien gingen de deuren sporadisch open voor bijeenkomsten en evenementen, onder meer in 2011 voor het sponsorfeest Nederpop Sensation met de coverband Kaas. In de eerste jaren na de sluiting was er een voedselbank in het voormalige godshuis gevestigd.

De prijs die het gebouw moet opleveren, wil Marc van der Steen niet noemen. ,,Wie er een goed plan voor heeft, kan een bod doen.'' 

  1. Bemiddeling bij huishoudelijke hulp in Roosendaal levert flink pakket met verbeterpunten op
    PREMIUM

    Bemidde­ling bij huishoude­lij­ke hulp in Roosendaal levert flink pakket met verbeter­pun­ten op

    ROOSENDAAL - Het bemiddelingsproces rondom de problemen met de huishoudelijke hulp in Roosendaal heeft een pakket met 45 verbeterpunten opgeleverd. Maar nóg belangrijker volgens mediator René Mol: ,,Alle partijen zitten tegenwoordig samen aan tafel om te praten over hoe ze samen de huishoudelijke hulp verder kunnen verbeteren. Iedereen wil hier zijn best voor doen, dat is de grootste winst.’’