Volledig scherm
Mechelse herder, foto ter illustratie. De hond is niet Ziva. © Hille Hillinga/ Defensie

Roosendaalse bijthond Ziva mag niet dood, hij is niet meer gevaarlijk

ROOSENDAAL / BREDA - Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal mag de Mechelse herder Ziva niet laten euthanaseren. De hond is niet meer gevaarlijk, nu hij in beslag is genomen en elders verblijft. Dat heeft de rechtbank in Breda besloten.

Ziva beet op 14 september in het parkje bij de Freesiaberg in Roosendaal een elfjarig kind meerdere malen. De hond liep los in een park waar dat niet is toegestaan. De eigenaar van Ziva heeft gezegd dat hij niet had gezien dat de hond beet en dat het jochie gewond was. De jongen zelf stelde dat de man dat wel moet hebben gezien.

De burgemeester besloot daarop de hond in beslag te nemen, te laten testen en zo nodig te euthanaseren. Volgens de rechter mocht dat. Doordat de eigenaar de hond zomaar los liet lopen op een plek waar dat niet mocht zou een verplichte muilkorf niet volstaan.

Uit de test van de hond bleek echter dat het mogelijk is om de hond te herplaatsen bijeen andere baas, zonder kinderen, en dat euthanasie niet per se nodig is. De voorzieningenrechter concludeerde nog wel dat het nu nodig is om met de eigenaren van de hond in overleg te gaan. 

,,Voor herplaatsing van Ziva bij een nieuwe eigenaar, zullen die immers het eigendom moeten overdragen.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement