Volledig scherm
Dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) © Shutterstock

Roosendaalse ambtenaren worstelen met vleermuizen

ROOSENDAAL - Vleermuizen zitten de gemeente Roosendaal in de weg. De miljoenen vergende renovatie van het gemeentehuis is opgeschort. Wat nu te doen en hoe? Vragen voor vleermuiskenner Ed Michels.

Quote

Doodschie­ten? Uit den boze. Beschermde diersoort, meneer

Ed Michels, ecologisch adviseeur
Volledig scherm
De Etten-Leurse ecoloog Ed Michels adviseert overheden onder meer over vleermuizen in gebouwen. ,,Het ligt niet aan die dieren: je moet gewoon op tijd een goed plan van aanpak hebben.” © Pix4Profs/Peter Braakmann

Naar verluidt fladderen er een paar dwergvleermuizen tussen de spouwmuren van het Roosendaalse Stadskantoor. Waar honderden ambtenaren al jaren wachten op een hoognodige verbouwing. Die is plotsklaps uitgesteld omdat ze met sonar zijn gesignaleerd, maar nog niet live in beeld zijn gekomen. 

Ecologisch adviseur Ed Michels, uit Etten-Leur, die vaak door overheden wordt ingeschakeld om dit soort problemen te voorkomen, vreest dat de gemeente Roosendaal het probleem aan zichzelf heeft te danken.

Wat is er volgens u misgegaan?

,,Zo'n gemeente weet al jaren dat er verbouwd gaat worden. Dan moet je op jouw voorwerk zijn en laten uitzoeken of er, zoals in dit geval, vleermuizen zijn.  Dat moet een bedrijf dat wil slopen, bijvoorbeeld ook. Juist bij een gemeente moeten ze weten hoe dit werkt.”

Je schuift zo'n grote operatie toch niet opzij voor twee vleermuizen?

,,Jawel. Beschermde diersoort, meneer. Sinds 2002. En het ligt niet aan die vleermuizen, het is nalatigheid van de ambtenaren zelf.”

Hoe krijg je ze weg?

,,Met een plan van aanpak dat goedkeuring heeft van de provincie Brabant, via de Omgevingsdienst.”

Doodschieten?

,,Uit den boze. Je mag ze zelfs niet zonder toestemming verjagen. Of straks uit hun winterslaap halen. Dan verliezen ze energie, er zijn geen muggen om te eten en ze halen misschien het voorjaar niet. Zo gaan we niet met beschermde soorten om. Daarom is die ontheffing nodig.”

Dus?

,,Overal licht aan 's avonds. Daar houden ze niet van. De ramen open. Gaten maken in de spouwmuren, zodat het gaat tochten. Vinden ze niet fijn. Lawaai maken op hun frequentie, kunnen ze ook niet tegen. En zorgen dat ze elders veilig terecht kunnen.”

Een daklozencentrum voor vleermuizen?

,,Een ander leeg gebouw. Vleermuiskasten kan ook."

En dat allemaal voor twee diertjes die niemand heeft gezien?

,,Maar da's hun schuld niet. Roosendaal had het huiswerk beter moeten doen. Andere gemeenten deden dat wel. Besteed op zo'n miljoenenklus tijdig een paar duizend euro aan onderzoek en je voorkomt een hoop ellende.”