Volledig scherm
Roosendaal telt talloze evenementen, waaronder enkele klappers zoals De Draai. © peter van trijen/pix4profs

Roosendaals evenementenbeleid op de schop: dit verandert er

ROOSENDAAL - De introductie van ster- en plus-evenementen, het afschaffen van de meerjarenvergunning en meer sturing op wat waar wanneer plaatsvindt. Het Roosendaalse evenementenbeleid gaat met ingang van volgend jaar ingrijpend op de schop. 

Met die nieuwe regels wil Roosendaal meer grip op het enorme evenementenaanbod krijgen en zorgen voor een 'aantrekkelijk en verantwoorde balans tussen levendigheid en leefbaarheid'. Het Roosendaals stadsbestuur heeft die nieuwe regels onlangs vastgesteld.

Wildgroei

Roosendaal kondigde vorig jaar al aan de wildgroei aan evenementen aan banden te willen leggen en meer te willen sturen op kwaliteit. Ook alle locaties worden daarbij uitgebreid onder de loep genomen. Per locatie wordt gekeken wat daar voortaan wel of niet mag.

Volledig scherm
De kermis trekt ook veel bezoekers van buiten Roosendaal naar de stad. © Koen Mol

Organisatoren van evenementen worden eind dit jaar al met de nieuwe regels geconfronteerd. Evenementen die volgend jaar plaats moeten vinden, moeten tussen november en december al gemeld worden. Aan de hand daarvan wordt er een evenementenkalender samengesteld. Dat gebeurt door het op te richten evenementenloket. Dat stelt vast wat wanneer waar gehouden mag worden.

Ster

Nieuw is dat er per jaar maximaal tien zogeheten ster-evenementen in het leven worden geroepen, de echte topevenementen van Roosendaal zoals De Draai. Citymarketing gaat uiteindelijk over de aanwijzing of intrekking van die status. Voorwaarde is dat een evenement bezoekers van buiten Roosendaal trekt en zorgt voor veel uitgaven in de stad. Deze evenementen krijgen voorrang bij het opstellen van die kalender.

Volledig scherm
Het Tongerloplein moet in het nieuwe beleid vooral het decor van culturele evenementen blijven. © peter van trijen/pix4profs

Plus

Daarnaast krijgt Roosendaal 'plus-evenementen', bijzondere gebeurtenissen die hoe dan ook ieder jaar plaatsvinden. Daarbij valt te denken aan carnaval, Sinterklaas en Koningsdag. Incidentele zaken als koninklijke bezoeken en huldigingen staan los van dit beleid. Dat geldt ook als Roosendaal landelijke happenings zoals het Glazen Huis of The Passion binnen weet te halen.

Locaties

Qua locaties wordt er gekeken naar uitbreiding. Behalve de geijkte plekken zoals de (Nieuwe) Markt, het Emile van Loonpark, het Tongerloplein, de Kade en Vrouwenhof, wil de gemeente op termijn ook de WielerExperience, het Godwaldtpark en plekken als Mariadal en landgoed Wouwse Plantage aan dat rijtje toevoegen. 

Eind 2019, wanneer er een vol jaar met het nieuwe systeem is gewerkt, wordt het nieuwe beleid geëvalueerd.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement