Volledig scherm
Glasvezel. © shutterstock

Roosendaals buitengebied krijgt in 2019 alsnog glasvezel

ROOSENDAAL - In het Roosendaalse buitengebied wordt in 2019 alsnog glasvezel aangelegd. De complete aanleg van dat netwerk neemt zo'n twee jaar in beslag. Dat laat wethouder Hans Verbraak weten in antwoord op vragen van de Roosendaalse Lijst. 

Verbraak zegt hierin samen op te trekken met de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Breda en Zundert. Die krachtenbundeling was noodzakelijk om eventuele aanbieders te interesseren. Verbraak: ,,Want gemeenten kunnen en mogen dit niet zelf oppakken. Sinds de privatisering moet de markt dit zelf regelen.''

Diepte 

Lange tijd was Roosendaal hierover in gesprek met aanlegger Mabib, maar die twee partijen kwamen er uit over hoe diep die nieuwe kabel moest komen te liggen. Roosendaal wilde minimaal 60 centimeter diep, om mogelijke beschadigingen te voorkomen. Mabib hield echter vast aan haar standaarddiepte van 40 centimeter. In de nieuwe aanvraag is de diepte van 60 centimeter nu als harde voorwaarde opgenomen.

Er zijn nu nog twee partijen in de race. Welke dat zijn, is niet bekend. Binnen enkele weken moeten de vijf gemeenten hier een keuze in maken. In de maanden daarop worden er verschillende informatieavonden belegd om de interesse bij omwonenden te peilen. Vanaf 2019 kan er dan begonnen worden. 

'Groot belang'

Fractieleider Eric de Regt van de Roosendaalse Lijst is tevreden dat de kogel nu door de kerk lijkt. Zijn partij hamerde de afgelopen jaren regelmatig op de nut en noodzaak van snel internet buiten de bebouwde kom. ,,Vooral bij agrarische bedrijven in het buitengebied wordt gewerkt met hoogwaardige apparatuur. Een goede, betrouwbare internetverbinding is daarbij van groot belang.''

  1. Nieuwe coalitie zet in op duurzamer en veiliger Roosendaal (en de belastingen gaan niet omhoog)

    Nieuwe coalitie zet in op duurzamer en veiliger Roosendaal (en de belastin­gen gaan niet omhoog)

    ROOSENDAAL - De gemeentelijke belastingen in Roosendaal gaan de komende vier jaar niet of nauwelijks omhoog. Daarnaast opent geen enkele coffeeshop de deuren zolang de uitkomsten van de experimenten met gecontroleerde wiet in Nederland niet bekend zijn. Dit zijn een paar concrete afspraken die de nieuwe Roosendaalse coalitie van GroenLinks, VVD, CDA en Roosendaalse Lijst met elkaar hebben gemaakt.

poll

De nostalgische kermis in Roosendaal mag een jaarlijkse traditie worden

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
2303 stemmen