Volledig scherm
Het opruimen en verwerken van illegaal gestort afval kost veel mankracht en veel geld. © Tamara Reijers

Roosendaal pakt illegale bewoning en afvaldump aan

ROOSENDAAL - Het moet op korte termijn niet meer mogelijk zijn om ongezien in de gemeente Roosendaal te wonen of te verblijven. Illegale bewoning is een voedingsbodem voor uitkeringsfraude, overlast en criminaliteit.

Stevige woorden uit de motie die de PvdA met de SP en de ChristenUnie tijdens de raadsvergadering indiende in de strijd tegen illegale bewoning. De motie is aangenomen. 

Fractieleider Michael Yap van de PvdA diende de motie in de strijd tegen ondermijning. Om een goed zicht te krijgen wie waar woont of verblijft stelde hij voor om mensen die kamers verhuren te verplichten met een vergunning te werken. Bovendien moeten panden met kamerverhuur worden verplicht een nachtregistratie bij te gaan houden. 

Handhaving

Nu kent de gemeente Roosendaal al een team Veiligheid, Toezicht en Handhaving; het VTH-team. Als ergens een kans op een misstand bestaat gaat dit team erop af. Yap stelde voor het team uit te breiden met een ambtenaar van de afdeling Basis Registratie Personen. Maar volgens burgemeester Niederer is dat overbodig. Het VTH-team werkt volgens landelijke richtlijnen en legt de bevindingen al langs de lat van de Basis Registratie Personen. Niederer: ,,Ik denk dat we een redelijk beeld hebben van de probleempanden en wie daar wonen.”

Het idee om te onderzoeken of kamerverhuurders voortaan een vergunning nodig hebben en verplicht met een nachtregistratie moeten gaan werken, werd door de gemeenteraad omarmd. Michael Yap vroeg de burgemeester om het probleem van illegale bewoning in Roosendaal inzichtelijk te maken. 

Prostitutie

En dan kwamen D66, de VLP, de Roosendaalse Lijst en het CDA nog met het plan om 50.000 euro extra beschikbaar te stellen om het illegaal storten van afval tegen te gaan. Dat bedrag had de gemeenteraad al tijdens de begrotingsbehandeling op 8 november apart gezet. Het college kwam daarop met een voorstel hoe die 50 mille te besteden, maar dat kreeg in de gemeenteraad weinig handen op elkaar. Alex Raggers (D66) vroeg burgemeester Niederer met een beter voorstel te komen. En dat zegde hij toe.

De gemeenteraad sprak over de moties tijdens de behandeling van het veiligheidsplan voor 2019. Namens de ChristenUnie vroeg Karen Suijkerbuijk-Ader om aandacht voor illegale prostitutie, uitbuiting en mensenhandel. Daar wordt in de plannen van 2019 niet over gerept, maar dat zou wel moeten: ,,Moderne slavernij is moeilijk te bewijzen”, zei Suijkerbuijk achter het spreekgestoelte.