Roosendaal ontkomt niet aan 'toevloed van arbeidsmigranten'

ROOSENDAAL - Hoewel de VLP en VVD de hakken in het zand steken over de huisvesting van 160 arbeidsmigranten in Nispen, komen er de komende jaren alleen maar meer buitenlandse werkers naar Roosendaal.

Door de aantrekkende economie krijgt Roosendaal in de komende jaren te maken met een verdere toevloed van arbeidsmigranten. Daarbij valt op dat er toenemende behoefte is aan huisvesting voor slechts enkele maanden, de zogeheten short stay.  

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archieffoto Van de Meulenhof

Dat zei wethouder Toine Theunis donderdagavond in het, door oppositiepartij VLP aangezwengelde debat over de aangekondigde huisvesting van 160 arbeidsmigranten aan de Oude Turfvaartsestraat in Nispen. 

Theunis toonde begrip voor de zorgen bij omwonenden, maar liet er geen misverstand over bestaan dat de plannen van uitzendbureau Pollux passen in het bestemmingsplan en dat het college er niets voor voelt om de 'kop in het zand' te steken. 

Gezien de behoefte aan short stay neigt Theunis naar grootschaliger huisvesting waarbij werkgevers inzetten op 24-uurs toezicht en begeleiding. De locatie Stella Maris in Welberg waar 450 arbeidsmigranten onderdak hebben in een dorp van 1100 inwoners, is daarbij hét voorbeeld in de regio.

De VLP en coalitiepartij VVD wilden er niets van weten. VLP-raadslid John Hertogh trok hard van leer tegen de dreigende 'ontwrichting' van Nispen. ,,Dit kunnen we Nispen niet aandoen. Polen werken hard, maar ze drinken nog harder. Wat gaat dit betekenen voor de gezellige cafe's in Nispen?'', aldus een boze Hertogh. 

Hij wees ook op de overlast en vervuiling toen, jaren geleden, veel minder arbeidsmigranten bij Nispen ondergebracht waren. ,,De handhaving bij de Poolse supers in de binnenstad van Roosendaal is nu al onbegonnen werk.'' 

Ook de VVD voelt niets voor de grootschalige huisvesting in het mooie natuurgebied van Nispen. Op kritische vragen van de PvdA en Nieuwe Democraten wat de VVD dan wel aanvaardbaar vindt, noemde VVD-raadslid Gerard Boons een aantal van vijftig.

Een meerderheid in de raad lijkt de huisvesting overigens te steunen.  Goede communicatie met de bewoners is daarbij wel een must, aldus het CDA. PvdA-leider Michael Yap drong er bij wethouder Theunis op aan dat het gemeentebestuur zich op dat punt actiever opstelt. 

Charl Goossens van de Roosendaalse Lijst (zelf Nispenaar) kon zich de onrust in zijn dorp levendig voorstellen, maar stelde voor om het licht op te steken in Welberg. Nieuwe Democraten en SP zijn voor de plannen in Nispen.