Volledig scherm
De kerncentrale bij Doel. © Guido van der Heijden

'Roosendaal moet Bergen op Zoom steunen in verzet tegen kerncentrale Doel'

ROOSENDAAL / BERGEN OP ZOOM - De Roosendaalse oppositiefracties GroenLinks, D66 en PvdA doen een beroep op het college van B & W om zich aan te sluiten bij het verzet van Bergen op Zoom tegen de kerncentrale in het Belgische Doel. Volgens Klaartje Koenraad van GroenLinks zou het een 'goed signaal' zijn als er een 'West-Brabantse coalitie' ontstaat die zich hard maakt voor tenminste tijdelijke sluiting van de kerncentrale.

Eerder deze week drongen de Bergse politieke partijen D66, GBWP, VVD en GroenLinks er bij loco-burgemeester Arjan van der Weegen al op aan om juridische stappen te zetten tegen het openhouden van Doel. Zij pleiten voor een klacht bij de Europese Commissie en het aanspannen van een privaatrechtelijke zaak bij de Belgische rechter.

Aanleiding is de blijvende ongerustheid over de veiligheid van de kerncentrale net over de grens. Onlangs liet de Belgische nucleaire toezichthouder FANC zich zeer kritisch uit over de brandveiligheid van 'Doel'.

Roosendaal moet de lobby van Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen voor nucleaire veiligheid in de grensstreek steunen, vindt Koenraad. Maar Roosendaal moet ook -waar mogelijk- zelfstandig een kritisch geluid laten horen, is de boodschap van de drie Roosendaalse fracties.

Zij zien graag dat de gemeente Roosendaal op korte termijn een informatiebijeenkomst belegt waarbij ook de exploitant van de kerncentrale (Electrabel) van de partij moet zijn.

,,Er moet duidelijkheid komen. Wat is er wel of niet aan de hand met de kerncentrale. Wat zijn de juridische mogelijkheden om maatregelen of sluiting af te dwingen. Het is hard nodig om alles goed op een rijtje te krijgen'', aldus Koenraad.