De Draai geldt als een van dé top-evenementen in Roosendaal .
Volledig scherm
De Draai geldt als een van dé top-evenementen in Roosendaal . © peter van trijen/pix4profs

Roosendaal legt wildgroei evenementen aan banden: 'Meer sturen op balans en kwaliteit'

ROOSENDAAL - De wildgroei aan evenementen aan banden leggen en meer sturen op zaken als tijdstip en locatie. Nieuw, maar vooral strenger beleid moet zorgen voor meer balans tussen de Roosendaalse evenementen én voor meer kwaliteit. 

Wethouder Hans Verbraak: ,,Roosendaal is een echte evenementenstad, maar er komen alleen maar dingen bij. Er is in het verleden een wildgroei geweest en er gaat bijna niks van de kalender af. Dat leidt tot meer van hetzelfde en meer klachten over bijvoorbeeld geluidsoverlast. De balans is zoek en we hebben ook geen instrumenten om 'nee' te kunnen zeggen.''

Dat gaat veranderen. Vanaf volgend jaar moeten organisatoren hun evenement aanmelden bij een nieuw loket, een digitaal portaal waar de plannen worden getoetst als het gaat om veiligheid en gezondheid. Verbraak: ,,Denk aan de aanwezigheid van voldoende hulpdiensten en toezicht op drank- en drugsgebruik. De organisator moet dat zelf regelen, maar de politie heeft ook maar beperkte capaciteit.''

Daarnaast komt er een evenementenkalender, die moet zorgen voor een betere spreiding door het jaar heen. Alle organisatoren wordt gevraagd hun evenement in november al aan te melden, zodat die kalender voor 2018 al vorm kan krijgen. 

Tot slot gaat de gemeente zich meer bemoeien met de locatie van de festiviteiten. Verbraak: ,,Als we vinden dat bijvoorbeeld de Markt 'volgeboekt' is, verwijzen we naar andere locaties. Daarnaast kijken we of andere plekken meer kunnen gaan gebruiken. Denk aan het Godwaldtpark of het Red Band Sportpark.'' 

Het Oktoberfest week dit jaar voor het eerst uit naar het Godwaldtpark. Verwacht wordt dat dat park vaker voor evenementen gebruik gaat worden, de gemeente wil een betere spreiding.
Volledig scherm
Het Oktoberfest week dit jaar voor het eerst uit naar het Godwaldtpark. Verwacht wordt dat dat park vaker voor evenementen gebruik gaat worden, de gemeente wil een betere spreiding.

'Ster-evenementen'

Los van die strengere regels, wil Roosendaal haar echte top-evenementen beter gaan vermarkten. Daaronder vallen bijvoorbeeld De Draai en Blommenkinders, maar ook festiviteiten als Roosendaal Danst en de kermis. Verbraak: ,,Pareltjes die ook mensen van ver buiten de stad naar Roosendaal trekken.'' Door samen met het nog op te richten Citymarketing-bureau deze zogeheten 'ster-evenementen' meer te vermarkten, moeten ze nieuwe doelgroepen aanboren en dus meer geld in het laatje brengen. 

Roosendaal wil in 2018 en 2019 met deze nieuwe regels gaan proefdraaien. Het aanwijzen van de ster-evenementen gebeurt pas in 2019. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement